Az elektromos kamionok elterjedéséhez sok tényezőre van szükség, ezek közé tartozik egy megfelelő sűrűségű töltőhálózat. Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) által készített tanulmány szerint 2025-ig 15 ezer, az évtized végéig pedig 50 ezer nagy teljesítményű elektromos töltőállomásra lenne legalább szükség ahhoz, hogy 2050-re teljesüljenek az Európai Unió karbonsemlegességgel kapcsolatos céljai.

Felismerve a helyzetet a Volvo, a Daimler és a Traton szándéknyilatkozatot írtak alá egy közös elektromos kúthálózat kiépítéséről. Ez ugyanakkor nem valamiféle privát klub lesz, ugyanis a három versenytárs által létrehozandó töltőállomások minden elektromos haszonjármű számára nyitva állnak majd, gyártmánytól és márkától függetlenül. 

Az európai teherautó-gyártók közös célja a klímasemlegesség elérése 2050-ig. Ugyanakkor alapvető fontosságú, hogy a karbonsemleges teherautók mellett a megfelelő infrastruktúra is elérhető legyen” – jegyezte meg a megállapodás kapcsán Martin Daum, a Daimler Truck vezetője. “A Traton-csoport számára egyértelmű, hogy a szállítmányozás jövője elektromos. Ennek megvalósításához azonban a nyilvánosan hozzáférhető töltőállomások számának gyors növelésére van szükség, különösen a hosszú távokon közlekedő teherautók számára” – hangsúlyozta a jövendőbeli töltőhálózattal kapcsolatban Matthias Gründler, a Traton-csoport vezetője. 

Az együttműködés keretében a három haszonjárműgyártó várhatóan létre fog hozni egy amszterdami központú vegyesvállalatot, amelyben mindhárom félnek egyenlő része lesz. 2022-től kezdődően pedig mintegy 500 millió eurós beruházással legalább 1700 darab nagy teljesítményű, zöld energiával működő elektromos töltőállomás telepítését hajtják végre. Az új töltőoszlopok várhatóan a fontosabb autópályák, valamint logisztikai központok közelébe kerülnek . A töltőállomások számát a vállalatok később további partnerekkel, valamint közösségi finanszírozással még tovább szeretnék bővíteni.