A 2021-ben bevezetett két új modell – a funkcionalitásra összpontosító Actros F és a limitált példányszámú Actros Edition 2 – után a Mercedes-Benz bemutatta az Actros L-t, amely a német gyártó legújabb fejlesztéseit hordozza magában. A BigSpace fülkével készülő Actros L 1842 élénkpiros színben és opcionálisan rendelhető új LED-főfényszórókkal gördül le a gyártósorról. 

A jármű fülkéje a motoralagút hiánya miatt teljesen sík padlóval rendelkezik, ami nagymértékben megkönnyíti a sofőr számára a kabinon belüli mozgást. A komfortosabb vezetési pozíció érdekében a járművezető üléspozíciója 40 milliméterrel alacsonyabbra került. Ez nemcsak kényelmesebb rálátást biztosít az útra, hanem nyugodtabb vezetést tesz lehetővé. A vezető kényelmét és komfortérzetét különböző kiegészítők fokozzák. Ezek közé tartoznak a stílusos üléshuzatok, az új ajtókárpitok, a 45 mm vastag borítással  rendelkező matrac, és a kellemes tapintású hátsó vezetőfülke panel az ágytérben.

Az Actros L számos vezetéstámogató rendszerrel készül. Ezek közé tartozik a normál és nagy látószögű tükröket helyettesítő MirrorCam, valamint az aktív holttérfigyelő rendszer, ami figyelmezteti a sofőrt az utasoldalon felbukkanó gyalogosokra és kerékpárosokra. Ha a vezető nem reagál időben a figyelmeztetésre, akkor a rendszer mostantól képes automatikus fékezési manővert kezdeményezni akár 20 km/órás kanyarsebességig, hogy biztonságosan megállítsa a járművet.

 

Megérkezett a legújabb Mercedes-Benz Actros 1

Az újdonság további opcionális felszereltségei közé tartozik a második generációs Active Drive Assist (ADA 2). Bizonyos előfeltételek mellett a rendszer aktívan segíti a vezetőt, és képes automatikusan tartani a távolságot az előtte haladó járműtől, sőt, gyorsítani és kormányozni is tud, ha nincsenek nagyon lekopva az útburkolati jelek az aszfaltról. Az ADA 2 emellett akár le is fékezheti a járművet, ha a sofőr bizonyos idő után nem ér hozzá a kormányhoz. Az ötödik generációs fékasszisztens pedig az Actros L-ben már kiegészül a gyalogosfelismerő funkcióval. Ez a rendszer segíthet elkerülni azokat a baleseteket, amelyekben a járművezető figyelmetlensége, a túl rövid követési távolság vagy a nem megfelelő sebesség miatt a teherautó egy előtte haladó vagy álló járművel ütközhet, vagy fennáll a frontális gyalogosgázolás veszélye.

Megérkezett a legújabb Mercedes-Benz Actros 2

Ugyancsak megtalálható az Actros L-ben a korábban bemutatott intelligens sebességtartó és sebességváltó-szabályozó rendszer, a Predictive Powertrain Control (PPC). A rendszer bizonyos helyzetekben képes figyelembe venni a domborzatot, az út vonalvezetését és a közlekedési táblákat is, amivel csökkenti a felesleges fékezéseket, gyorsításokat és sebességváltásokat. A PPC segítségével a legújabb Actros-generáció három százalékkal kevesebb gázolajat fogyaszt gyorsforgalmi utakon és autópályákon, míg városon kívül öt százalékkal kisebb lehet az étvágya.

Az elérhető motorokról egyelőre nincs információ, de annyi bizonyos, hogy az újdonság már július elsejétől rendelhető lesz Európában.