A Volánbusz átvette első saját tulajdonú, BYD K9UB típusú elektromos buszát. Mint ismeretes a kétajtós, alacsony padlós autóbuszt tavaly év végén vásárolta az állami közlekedési társaság. Az újdonság a magyarországi Komárom és a szlovákiai Révkomárom (Komárno) között áll forgalomba, megkönnyítve ezzel a két ország és a két város közötti átjárást, legyen szó munkavállalásról vagy turisztikai célú látogatásról. 

Az elektromos autóbusz Magyarországon, a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. telephelyén készült, a volt Nokia-gyárban. A projektnek köszönhetően Komárom és Komárno településén egyaránt megújulnak az autóbusz-megállók és a végállomások. A buszmegállókba informatív okospanelek kerülnek, amelyekről az utasok friss és aktuális információkat kaphatnak a járatokról. A lakosok részére a projektet bemutató weboldal, valamint ahhoz kapcsolódó mobil applikáció is készül, amely megkönnyíti a tájékozódást. 

 A projekt teljes költsége 351,2 millió forint, amelyből 85 százalékot az Európai Régiófejlesztési Alap biztosított, a szlovák és a magyar állam pedig 73 287 eurót (25,728 millió Ft) juttatott a beruházásra. 

E-busz közlekedhet Szlovákia és Magyarország között 1

A 12,2 méter hosszú, 2,55 méter széles és 3,37 méter magas e-buszon egyszerre 76 fő utazhat, amelyből 36 fő kényelmes, kárpitozott üléseken foglalhat helyet. Bár az autóbusz fedélzetén mindkét oldalon dupla üléspárok vannak, a második környezetében két kerekes szék vagy két darab babakocsi elhelyezésére is lehetőség nyílik. Az utasok tágas utastérben tölthetik az utazással töltött időt, a jármű belmagassága ugyanis eléri a 2,45 métert, a kellemes hőmérséklet biztosításáról pedig az utastéri légkondicionáló berendezés gondoskodik. A jármű hajtására két, egyenként 150 kW-os (204 lóerő) teljesítményű kerékagymotor szolgál, amelyek a 348 kWh összkapacitású akkumulátorcsomagból nyerik a működéshez szükséges áramot. A busz töltésére szolgáló berendezés a Volánbusz komáromi autóbusz-állomásán kap helyet. A jármű 100 százalékos töltöttséggel 300 kilométert képes egyhuzamban megtenni, lítium-vas-foszfát akkumulátorcsomagja 3,5 óra alatt tölthető fel. 

Így közlekedhet Volánbusz Szlovákia és Magyarország között

Az új, környezetkímélő jármű beszerzésének támogatására Komárom és Kormárno önkormányzata, valamint a Volánbusz Zrt. az Interreg V-A SKHU (Szlovákia-Magyarország) Együttműködési Program keretében a „Kn-Kn Impro Trans – Határon átnyúló közösségi közlekedési szolgáltatások javítása Komárom (SK) és Komárom (HU) között” elnevezésű projektben közösen pályázott. A projektben Komárom Város Önkormányzata vezető partnerként vesz részt a Volánbusz (mint a KNYKK – Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. jogutódja), valamint a Comorra Servis (Szlovákia) szolgáltatókkal közösen.

A Volánbusz idén 1665 autóbusz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, így a sikeres tenderek esetén 700 autóbusz már idén megérkezhet a társasághoz. A fennmaradó mennyiség pedig 2022-ben áll az utasok szolgálatába. “A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig pedig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul. Jövőre nagyobb arányú beszerzés várható az alternatív meghajtású járművekből is, a tervek szerint jövő év végéig a járműállomány 4%-a lesz elektromos vagy CNG hajtású autóbusz. Ennek érdekében 100 darab tisztán elektromos autóbusz beszerzésének támogatására nyújtott be pályázatot a társaság a Zöld Busz projekt keretében, illetve kiírta az elektromos autóbuszok beszerzésére a közbeszerzési eljárásokat”- hangsúlyozta az ünnepélyes átadáson dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója.