A Volánbusz a korábbi 60 darab után újabb 40 elektromos autóbusz vásárlásának támogatására nyújtott be pályázatot a Zöld Busz Program keretében. A társaság emellett kiírta a feltételes közbeszerzési eljárásokat is, így sikeres tender esetén összesen 100 darab szóló, alacsonypadlós, kéttengelyes elektromos busz állhat forgalomba idén a Volánbusz színeiben.

Az ajánlati felhívásokban szereplő feltételek szerint a járműveknek minimum 24 ülőhellyel kell rendelkezniük, és egy feltöltéssel legkevesebb 240 kilométert kell tudni megtenniük. Alapkövetelmény esetükben a légkondicionáló, a babakocsi és kerekesszék elhelyezésére kialakított hely, a felszállást segítő rámpa, az elektronikus utastájékoztató rendszer, a külső, valamint az utastéri kamerarendszer megléte. A pályázatok és a közbeszerzési eljárások eredményessége esetén Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Szegeden 8, Egerben 6, a fővárosi agglomerációban pedig 40 jármű korszerűsítheti az állományt. A beszerzésnek köszönhetően a lokális levegőminőség is javulhat a dízelbuszok kiváltásával. 

A budapesti – egészen pontosan a budai – agglomerációba kerülő e-buszok várhatóan a fővárosi rendszerbe integrált Volánbusz-járatok útvonalain állnak szolgálatba, így vélhetően a budapesti utasok is élvezhetik majd az elektromos hajtás előnyeit. Ennek megfelelően az agglomerációba szánt 40 darab e-busz kék színű lesz, és a Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszerbe (FUTÁR) is integrálják őket. Mindent összevetve a 100 új elektromos autóbusszal évente több mint 3600 tonnával csökkenhet a CO2-kibocsátás az érintett településeken és a fővárosi agglomeráció térségében.

A 100 elektromos járművel együtt 2021-ben 1665 alacsonypadlós és alacsony belépésű, szóló, csuklós, hosszított szóló, normál padlós és turistaautóbusz beszerzésére indítottunk és indítunk közbeszerzési eljárást. A tervezett beszerzési eljárások és a most benyújtott pályázatok sikere esetén várhatóan mintegy 700 új, hagyományos és elektromos meghajtású jármű kerül forgalomba az év végéig. A járműfiatalítási program eredményeként 2022 végéig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul” – jegyezte meg Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója az e-buszok beszerzésével kapcsolatban. 

A Zöld Busz Program tíz év alatt az állam összesen 36 milliárd forinttal támogatja a járműállomány cseréjét a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken. A MÁV-Volán csoport célja, hogy 2050-re elérje a teljesen klímasemleges működést, melynek érdekében környezetbarát és költséghatékony közösségi közlekedésre van szükség.