Három évvel a világpremierje után a Mercedes-Benz Citaro új, nagyobb teljesítményű akkumulátorokat kapott. A stuttgarti márka tavaly jelentette be, hogy akkumulátortechnológiás csuklósa új energiatároló egységgel fog készülni a jövőben. 

Az első két, továbbfejlesztett lítiumion-akksikkal szerelt csuklós eCitarót a hannoveri ÜSTRA vehette át. Ezeket a járműveket 10-10 darab akkumulátorcsomaggal szerelték, amelyek összkapacitása eléri 330 kWh-t. Az autóbuszok pantográfos töltővel rendelkeznek és töltésüket a buszvégállomásokon elhelyezett gyorstöltők segítségével fogják végezni. 

Az ÜSTRA összesen 48 darab eCitarót vásárolt, amelyből 30 darab csuklós kivitelű. A megrendelt flotta első példányait már tavaly szeptemberben üzembe helyezték. A közlekedési vállalat úgy számol, hogy 2023-ra valamennyi belvárosi viszonylatát tisztán elektromos buszokkal lesz képes fenntartani. A Hannover alacsony emissziójú zónájában közlekedő elektromos Mercedes-Benz buszokkal várhatóan 3800 tonnával csökkenthető a belvárosi viszonylatok károsanyag-kibocsátása. 

Már utasokat szállít a felfrissített eCitaro 1

Az új, teljesen alacsony padlós városi közlekedés igényei alapján fejlesztett autóbuszokból a látványos és komfortnövelő fejlesztések sem hiányozhatnak. Ennek megfelelően az utasterük légkondicionálásáról nagy teljesítményű klíma gondoskodik. Az okostelefonok töltéséhez a belső térben 13 USB-pont áll rendelkezésre, amelyeket jól elérhető helyeken, főként az ablakok közötti oszlopokon helyeztek el. A fedélzeten wifi-router is megtalálható, ennek köszönhetően a fedélzeten utazók vezeték nélküli internetes szolgáltatást is igénybe vehetnek. 

A számtalan vezetésbiztonsági asszisztens mellett az új Mercedes-Benz eCitaro G csuklósokat holttérfigyelő asszisztenssel is ellátták, ami vizuális és audió jelzéssel figyelmezteti a sofőrt akkor, ha jobbra kanyarodáskor biciklis vagy gyalogos tartózkodik a holttérben. A buszsofőr munkáját segíti az Eco Driver Feedback (EDF) vezetésértékelő program is, ami tanácsokkal és tippekkel látja el a sofőrt a gazdaságosabb és energiahatékony vezetés érdekében. 

Kövess minket a Facebook-on!