Nemcsak a színében zöld ez Scania G 410-es teherautó. A háromtengelyes járművet jelenleg a Grün Stadt Zürich használja kommunális feladatok ellátására. Ez a vállalat felel Svájc legnagyobb városában a parkok, városi erdők, oktatási intézmények, sport és szabadidős terek, illetve a temetők növényzetének karbantartásáért. A Grün Stadt Zürich jókora, mintegy 3373 hektáros területen gondozza a zöld felületeket, ezért van szükségük ekkora teherautóra. 

A zöld Scaniával a napi munka során elsősorban a lemetszett vagy elszáradt növényeket, gallyakat, faágakat gyűjtik össze. A zöldfelületek karbantartásakor keletkező zöldhulladékot aztán a Grün Stadt Zürich telephelyére szállítják, hogy aztán ott lerakodják egy nagyobb beton placcon. Az összegyűjtött zöldhulladékra azonban nem tekintenek felesleges, kidobni való szemétként.

A társaság ugyanis komposztálja és bioüzemanyagot készít belőle, amit aztán  a saját töltőoszlop segítségével ebbe a 13 literes, 410 lóerős gázmotorral szerelt Scaniába tankolnak bele. Ennek köszönhetően a teherautó teljesen önfenntartó módon üzemeltethető, hiszen gyakorlatilag megkeresi magának a szükséges betevőt. Ráadásul a gázmotor nyomatéka semmiben sem marad el a dízelüzeműektől, mivel 1100-1400 percenkénti fordulatszám mellett legalább 2000 Nm nyomatékot tud leadni. 

Nem utolsósorban pedig teljesen környezetbarát módon lehet vele közlekedni, hiszen legalább 70 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsájt ki a hasonló specifikációjú, dízelüzemű változatokhoz képest. A napi munkavégzést nagyban megkönnyíti, hogy rendkívül sokoldalú teherautóról van szó, hiszen markoló karral, támasztókarral, illetve billenthető felépítménnyel is ellátták. 

Kövess minket a Facebook-on!