A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, vagyis a NiT Hungary azzal kapcsolatban tett fel kérdést az Operatív Törzsnek, hogy a közeljövőben elindul-e a hivatásos gépjárművezetők tömeges tesztelése. A fuvarozói érdekképviselet azért fordult ezzel a kérdéssel a járványkezelést irányító testülethez, mert egyre több uniós ország követeli meg a teherautó-sofőröktől a negatív PCR-tesztet a határátkelőkön.

Az elmúlt időszakban Franciaországban, Németországban és Csehországban vezettek be hasonló rendelkezést, amelynek következtében kilométeres sorok torlódtak fel a belépő oldalon. Az Európai Unióban jelenleg nincs egységes előírás a teherforgalomban részt vevő sofőrök koronavírus tesztelésére vonatkozóan. Mint ismeretes, hazánk kivételként tekint az utazási korlátozások alól a teherforgalomban dolgozókra, így a kamionsofőrökre is. Éppen ezért nem követel meg negatív PCR-tesztet tőlük a határátlépéskor. 

Az Operatív Törzs a NiT-nek küldött válaszában kifejtette, hogy nem tartja indokoltnak a külföldre tartó hivatásos gépkocsivezetők esetében a tömeges, államilag támogatott PCR-tesztek elvégzését, mivel álláspontjuk szerint munkájukat minimális személyi kontaktus mellett végzik. Éppen ezért a nemzetközi áruszállításban részt vevő magyar sofőröknek a személyi higiénés előírás betartását  (fokozott kézfertőtlenítés, maszkviselés) és a védőoltásra történő regisztrációt javasolják.

Az Operatív Törzs az egyes tagállamok esetében a beutazáshoz kötelezően előírt tesztelések szempontjából a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján is feltüntetett hazai egészségügyi intézmények, tesztállomások közül pedig a nyugati határátkelőkhöz közeli, győri és soproni mintavételi helyszínek felkeresését tartja célszerűnek.

A konzuliszolgalat.kormany.hu weboldal szerint Ausztria, Szlovákia, Lengyelország, Olaszország, Szerbia, Románia (2,4 tonna felett) továbbra sem követel meg negatív PCR-tesztet a teherautó-sofőröktől az országba történő belépéshez.

Kövess minket a Facebook-on!