A megújuló erőforrások szárnyaltak az elmúlt időszakban, a napenergia kiaknázása mellett a szélerőművek sem maradnak le. Egyre több hatalmas szélturbinát húznak fel, és a méretes lapátok szállítása már szinte rutinfeladat. 

Ezen a videón például egy hatvanméteres alkatrészt szállítanak az angol utakon, két rendőrautó kíséretével. Láthatóan teljesen biztonságos, rutinszerű a munka, és ez többek között a speciális trélernek köszönhető.

A találóan Nooteboom SUPER WING CARRIER elnevezésű egységet kifejezetten a nagyobb méretű, 50 méter feletti lapátok szállítására tervezték. Ezek a különleges formájú alkatrészek furcsa tömegelosztással rendelkeznek, ami nem túl jó hír kamionos szemmel. Gyakran magasan van a tömegközéppontjuk, ez pedig megágyaz a katasztrófával felérő borulásnak. 

Szerencsére erre is gondoltak a Nooteboom SUPER WING CARRIER tervezői, így nagy szilárdságú acélból készítették el a magas torziós merevségű szerkezetet. Ennek köszönhetően nem borul, és stabil marad manőverezés közben is. Különlegessége még, hogy felpakolt állapotban is lehet állítani a tengelytávot, akár 12 méterrel csökkenthető ideiglenesen, ha egy szűk helyen kellene elfordulni.

Viszont akadnak helyek, ahol ez a rugalmasság is kevés, és a célállomásra csak az egész konstrukció átgondolásával lehet lejuttatni az árut. Ilyenkor jönnek jól a kreatív ötletek, mint például a Kínában alkalmazott szállítási mód. Egyszerűen kiemelik a pontosan 52,4 méter hosszú, 12 tonnás lapátot, és helyzetét a körülményeknek megfelelően állítva kapaszkodnak fel a célhoz.

Ez volt a 2016-os szint, de azóta fejlődött az ipar, Kínában immár a 20 tonnás, 70 méteres lapátokat szállítják ugyanezzel a módszerrel.