A most átadott adott Gidrán járművek – a többi, a közelmúltban beszerzett technikai eszközhöz hasonlóan – a harci tapasztalatokat figyelembe véve és a magyar igényekkel kiegészítve készültek el – hangzott el a csütörtöki átadón. A típus változataiból több ezer készült el, a világ több pontján szolgálatban állnak.

Magyarország az első európai uniós állam, amely ezt a járművet választotta. A járműveket Magyarországon, Kaposváron is gyártják majd. Az összkerékhajtású járművek magyarországi előállításánál fokozatosan állnak át az európai fegyverrendszerek beépítésére. A programhoz kapcsolódó gyártást és kutatás-fejlesztést a továbbiakban német-magyar együttműködésben végzik.

Az Ejder Yalcin harcjárművet 2014-ben rendszeresítették Törökországban. Az 5,7 hosszú, 2,5 méter magas járműben kilenc katona fér el. A 16 tonnás eszközt 375 lóerős dízelmotor hajtja, legnagyobb sebessége 120 km/h, hatótávolsága elérheti a 700 kilométert. Kerekei golyóállóak, alsó páncélzata aknaálló, lövegtornyába egy stabilizált 12,7 milliméteres géppuskát szereltek.