A DAF bemutatta a városi áruszállítás igényeinek megfelelő LF elektromos teherautót. A 19 tonna össztömegű jármű kétféle tengelytávval (5,3 m és 5,85 m) készülhet, hasznos teherbírása pedig eléri a 11,7 tonnát. Ennek köszönhetően a legtöbb városi áruterítéssel kapcsolatos feladatot el tudja látni. 

Az akkumulátortechnológiás LF hajtásáról 370 kW-os maximális teljesítménnyel és 3700 Nm csúcsnyomatékkal rendelkező elektromos motor gondoskodik és a működtetéséhez szükséges áramot pedig egy 282 kWh-os  lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátorcsomag biztosítja. Teljesen feltöltött akkumulátorokkal a DAF LF Electric 280 kilométert képes megtenni, ami a gyártó szerint elegendő lehet a városi áruterítő fuvarozásban dolgozó üzemeltetők igényeinek kielégítésére.

A DAF LF Electric-ben alkalmazott energiatároló csomag a legújabb generációs, LFP-akkumulátor generációt képviseli. Ezek már – a fenntarthatóságot szem előtt tartva – nem tartalmaznak kobaltot vagy magnéziumot. Emellett továbbfejlesztett kialakításuk nagyobb literenkénti energiasűrűséget tesz lehetővé, az akkumulátor kémiai jellemzői pedig a lehető legmagasabb szintű hőbiztonságot nyújtják. Az LFP akkumulátorokra 6 éves garancia vonatkozik, ami jól mutatja a DAF teljesítmény, megbízhatóság és tartósság iránti elkötelezettségét.

Teljesen elektromos áruterítőt mutatott be a DAF 1

Az akkumulátor csomag egy kombinált töltőrendszer segítségével tölthető. Ez a technológia ugyanis lehetővé teszi, hogy a jármű normál elektromos hálózaton keresztül is tölthető legyen. 22 kW-os lassú töltővel az akkumulátor 12 óra alatt tölthető fel teljesen, míg gyorstöltővel ugyanez a folyamat két órát vesz igénybe. Az LF opcionálisan e-PTO-val is kérhető a kiegészítő berendezések, így például a hűtőberendezés, vagy az elektro-hidraulikus daru tápellátásához.  Emiatt nincs szükség külön generátorra, így az áruterítő tehergépkocsi teljes mértékben zéró lokális károsanyag kibocsátású lehet.

A Dana Inc. vállalattal szoros együttműködésben kifejlesztett DAF LF Electric gyártása májusban kezdődik meg az egyesült királyságbeli Leyland Trucks gyártóüzemben. Nem ez a DAF első elektromos járműve, ugyanis a CF-ből is létezik már tisztán elektromos verzió, amely 200 kilométert képes megtenni egy feltöltéssel.

Kövess minket a Facebook-on!