Izland olvadó gleccserein közlekedni kockázatos vállalkozás, átlagos terepjárókkal szinte lehetetlen. A hatalmas repedések komoly kihívást jelentenek, egy normál méretű autót simán elnyelnének. Ezért egy helyi turizmussal foglalkozó cég inkább óriási busszal szállítja a páratlan látványra éhes látogatókat a Langjökull gleccserhez.

Rendkívüli busszal juthatunk el Izland egyik legszebb gleccseréhez 1

A magyarul “hosszú gleccser” nevű természeti képződmény területe mintegy ezer négyzetkilométer; hossza 64 km, szélessége 24 km. Legmagasabb pontja 1450 méterrel van a tengerszint felett.

Ide érkezik az Odin nyolclábú lováról Sleipnir névre keresztelt vörös óriás, ami abszolút rászolgált erre a megnevezésre, hiszen nyolc kereke van. Méretei alapján is beillik a mitológiai szörnyek közzé, szélessége 3 méter, hossza 15 méter, motorja pedig 850 lóerős. 

Rendkívüli busszal juthatunk el Izland egyik legszebb gleccseréhez 2

Rendkívüli busszal juthatunk el Izland egyik legszebb gleccseréhez 3Rendkívüli busszal juthatunk el Izland egyik legszebb gleccseréhez 4

Végsebessége elérni a 60 km/órát, de a bent ülők vélhetően a látványra, és nem a sebességre vágynak. Ezt meg is kapják a hatalmas ablakoknak köszönhetően, ha pedig megéheznek, akkor a szervezők a két tengely közötti tárolóból elővarázsolt tábori konyhával készítik el a gleccser-tízórait.