A szervezet videófelvételekből készített válogatást tett közzé, hogy felhívja a figyelmet az E573-as úton, az ukrán oldalon tapasztalható állapotokról. A felvételek tanúsága szerint a 2-3 kilométeresre duzzadt, belépésre váró kamionsort a türelmetlen kamionosok rendszeresen szabálytalanul megelőzik.

Az ukrán rendőrség ugyanakkor nem avatkozik be, holott az MKFE-hez beérkező sofőrbeszámolók alapján, aki ezt a jelenséget szóvá teszi, azzal szemben fizikai erőszakot is alkalmaznak, vagy szimplán megrongálják a kamionját. A szabálytalankodó 40 tonnás szerelvényeket a legtöbbször „felvezető” autók kísérik, mert a volánjuk mögött ülők nagy valószínűséggel pénzt kapnak azért, ha előrébb juttatják a renitens kamionsofőröket.

A szabályosan várakozó teherautók minden egyes türelmetlen kamionos miatt 15-20 perccel később érnek a határátkelőhöz.  Az MKFE szerint éjszaka még többen vetemednek erre, ezért sokszor napokig állnak a szabályosan várakozó kamionok a sorban. Ami ennél is súlyosabb, hogy több kamionos a szembejövő sávban próbál meg előrébb jutni, ami balesetveszélyes helyzetet teremt azok számára, akik Magyarország felől érkeznek Ukrajnába.

Az MKFE arra is felhívja a figyelmet, hogy a csapi kamionterminálban előreengedik azokat, akik kenőpénzt fizetnek. Az már csak jéghegy csúcsa, hogy a terminálban sem WC, sem fürdő nem áll rendelkezésre, így a higiéniás állapotok sem megfelelők a létesítménynél. Az érdek-képviseleti szervezet szerint ennek a folyamatnak csak az ukrán hatóságok vethetnek véget, ezért arra kérték Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy kérje ukrán kollégáját a helyzet mielőbbi rendezésére.

(A cikk nyitóképe illusztráció.)

Kövess minket a Facebook-on!