A Kia Mohave szabadidőjármű csupasz alváza adja az alapját annak a tetőszerkezet nélküli katonai terepjárónak, amelynek fejlesztését már megkezdte a Kia. A megrendelő a koreai hadsereg, akik már 2021-ben szeretnék megkezdeni a jármű kiértékelését, 2024-ben pedig nagy tételben vásárolnának a speciális terepjárműből.

Katonai járműveket fejleszt a Kia 1
Katonai járműveket fejleszt a Kia 2

Katonai járműveket fejleszt a Kia

Katonai járműveket fejleszt a Kia

Katonai járműveket fejleszt a Kia 6
Katonai járműveket fejleszt a Kia 7
Katonai járműveket fejleszt a Kia 8
Fotó megosztása:

Ennél izgalmasabb, hogy a Kia Motors kifejezetten katonai célú platform kifejlesztéséhez is hozzálátott. A 2,5 és 5,0 tonnás harci járművek alapjait adó padló első prototípusainak tesztjei már idén megkezdődhetnek. Az új modellekkel a hadsereg jelenlegi gépjárműállományát kívánják lecserélni, illetve készül egy öttonnás, páncélozott gépkocsi is.

Az autókat 7,0 literes dízelmotorral, tolatóradarral, 360 fokos kamerarendszerrel, műholdas navigációs rendszerrel és fűthető ülésekkel szerelik fel. A moduláris padlólemeznek köszönhetően a jövőben gyorsan és hatékonyan fejleszthetnek különböző variánsokat.

Katonai járműveket fejleszt a Kia 9

A padlólemezt egyébként akkumulátoros és hidrogén üzemanyagcellás hajtásláncok befogadására is felkészítik, illetve alkalmas lesz különböző szintű autonóm (önvezető) technológiák használatára. Katonai szakértők kifejezetten nagy jövőt jósolnak a hidrogén üzemanyagcellának, hiszen csendes és tiszta áramfejlesztésre is alkalmas, ami a dízel generátorokról nem mondható el.

A Kia nem zöldfülű újonc a hadi beszállításban, a mai napig mindegy 140 ezer katonai gépkocsit gyártott, a negyedtonnás apróságoktól egészen a 15 tonnás mentő- és szállítójárművekig.

a videó a hirdetés után indul