Malajzija egyik szultánja, Ibrahim Ismail azzal a kéréssel fordult a Mack ausztráliai leányvállalatához, hogy építésék meg neki a legdrágább nyerges vontatót amit csak lehet. Egy ilyen vevőt azért mégsem küldenek el, ezért a vállalat a hosszútávú árufuvarozásra szánt nyerges vontatóját, a Super Liner alapul véve olyan gépet raktak össze, ami minden várakozást felül múl. Ez a modell technikai értelemben egyébként jó alap, hiszen a roadtrain-erk, vagyis az extra hosszú kamionszerelvények vontatására is használják Ausztráliában. 

A Mack csőrős ugyanakkor azért lehet vonzó mondjuk egy szultán számára, mert akár 685 lóerős motor is dolgozhat benne, hanem azért is mert hatalmas fülkéje van. Bár a jobbkormányos teherautó vezetőtere nem bővelkedik a nagy terekben, ettől függetlenül kabinja fejedelmi életteret kínál. Egy szultánnak készített variáns meg aztán végképp. Így a fülkében lényegében egy olyan hálókabinban sikerült berendezni, amiben az egy négyzetméterre jutó anyag- és munkaköltségből lehetne venni néhány kamiont. 

Nagyon értékes csőrőssel jár ez a szultán 1

Ő nem a szultán ugyan, de nagyon mosolyog a Mack láttán.

A fapadlóval burkolt fülkében beépített, gránitlapos faszekrény áll rendelkezésre, mellette pedig egy kétszemélyessé alakítható, keresztbe fordított ágynak is jutott hely. A plafonhoz közel eső részen üvegpolcok teszik még elegánsabbá és exkluzívabbá a gépet.  A lakó- és a vezetőtér találkozásánál egy jókora síkképcsöves televíziót helyeztek el, amin nemcsak különféle csatornákat, vagy filmeket lehet nézni, hanem akár kedvére fifázhat is a szultán egyedül, vagy egy vendégével. Egy ekkora jószágban mindenképpen szükség van egy hatalmas hűtőre, de a BBQ-grill sem lesz felesleges, hiszen a kabin mögött, a nyeregszerkezet helyén egy kisebb teraszt alakítottak ki, ahol kedvére sütkérezhet, vagy adott esetben grillezhet a szultán a napernyők alatt.

Nagyon értékes csőrőssel jár ez a szultán 2

Végülis erre is jó lehet egy csőrős.

És minek egy szultánnak a grill? Csak azért, hogy a hajóját vontassa vele, mialatt felfedezi hőn szeretett Malajziát. Innen nézve már érhető miért került maláj nemzeti zászló a Mackra, illetve az is, hogy miért köszön vissza a különféle felületekről  – így például az ülések háttámláiról – a szultán címere, amiket aranyszálakkal, összesen 72 ezer öltéssel varrtak fel. Így legalább biztosan tudni fogják, hogy merre jár a 13 maláj állam egyik szultánja. 

A világ legdrágább Mack nyerges vontatója egymillió dollárba, vagyis átszámítva 314 millió forintba kerül. Előnye viszont, hogy amennyiben véget érnének a szultáni teendői Ibrahim Ismail-nak, akkor még akár rendes munkája is lehet ezzel a csőrőssel. 

Kövess minket a Facebook-on!