Bő 88 évvel azután, hogy a Gorkiji Autógyárban legördült az első Ford AA licence alapján gyártott könnyű teherbírású teherautó, a vállalat bemutatta az első előszériás elektromos furgoncsaládját. A GAZelle eNN kínálat jelen pillanatban egy elektromos áruszállítóból, egy business felszereltségű shuttle-buszból, valamint egy személyszállító változatból áll. 

Mindhárom modell a GAZelle Next főegységeiből (karosszéria, alváz) építkezik, de a formatervük megegyezik a 2019-ben bemutatott GAZelle NN megjelenésével. Bár kissé megtévesztő lehet az orosz gyártó által használt típusmegjelölés, az NN, illetve annak elektromos változatai (eNN) lényegében a GAZelle Next faceliftjének tekinthetők. 

Itt az olcsó orosz elektromos furgon? 1

Az eNN furgonok  hajtásáról 136 lóerős (100 kW) villanymotor gondoskodik, amely 310 newtonméteres maximális nyomaték leadására képes. A GAZelle eNN modellek padlólemezébe 48 kWh összteljesítmény lítiumion-akkumulátorcsomag található, amivel teljes feltöltés esetén 120 kilométert tud megtenni a jármű. Ezen hatótáv teljesítéséhez ugyanakkor szükség volt az eNN végsebességének 100 km/órában történő lekorlátozására.

Az eNN nagyobb, akár 200 kilométeres hatótávolsággal is megrendelhető (a nagyobb akksi teljesítményét még nem tették közzé). Az akkumulátorok ugyanakkor nemcsak vezetékes, hanem pantográfos (áramszedő) gyorstöltéssel is feltölthetők, utóbbi esetén fél órát vesz igénybe ez a művelet. Az orosz gyártó célja, hogy komplett modellcsaládot alakítson ki az elektromos GAZelle eNN-ből, ennek megfelelően a jövőben platós, minibusz, illetve speciális variánsokkal bővülhet a kínálat. 

A Gorkiji Autógyár az elektromos modellekkel nemcsak az orosz, hanem a globális piacon is versenyképesebbé kíván válni. Az orosz e-furgonokat vélhetően kedvezőbb áron fogják értékesíteni a nyugati társaiknál. A GAZelle NN és eNN modellek sorozatgyártása 2021-ben indulhat. Ennek ellenére mégsem ezek lesznek az első elektromos GAZelle furgonok, a német EFAS már tavaly kifejlesztett egy e-hajtásláncot E35 néven a GAZelle Next kisteherautókhoz. 

Kövess minket a Facebook-on!