A fővárosban és az agglomerációban jelenleg egy vonaljegy érvényesítésével vagy kerékpárosbérlettel vehető igénybe a bicikliszállítás az arra alkalmas vonalakon. Kísérleti jelleggel ez a szabály változik szeptembertől december elejéig hétvégenként: szombaton és vasárnap nem kell külön a kerékpárszállításért fizetni azoknak, akik rendelkeznek az utazásukhoz szükséges jeggyel vagy bérlettel.

Az intézkedés minden, kerékpárszállításra alkalmas vonalat érinti, így tehát nem kell kerékpárbérletet váltani, illetve külön jegyet lyukasztani szombaton és vasárnap a kerékpárszállításért a H5-ös, a H6-os, a H8-as, a H9-es HÉV vonalán, a fogaskerekűn, minden Tátra-típusú villamoson a budai fonódó 17-es, 41-es, 56A, az 59-es, és a 61-es vonalán, a 65-165-ös és a 212-es buszon, a 77-es trolibuszon, továbbá a D14-es, Csepelt Soroksárral összekötő átkelőhajón.

Kivételt képez a hétvégi díjmentesség alól a H7-es HÉV, ahol a Kvassay híd felújítási munkái miatt jelenleg nehezebb körülmények között lehet utazni, ezért a szolgáltatók nem szeretnék többletforgalommal terhelni a vonalat.

Hogyan szállítsunk kerékpárt a közösségi közlekedési járatokon?

A hétvégi díjmentes kerékpárszállítási lehetőségre ugyanazok a biztonsági szabályok vonatkoznak, amelyeket eddig is követni kellett a biciklivel történő utazáskor.

  • Kerékpárt szállítani kizárólag a kerékpáros piktogrammal megjelölt járműveken lehetséges.
  • Egy személy egy biciklit szállíthat.
  • A szállítani kívánt „hagyományos” kerékpár mérete nem haladhatja meg a 180 × 130 × 70 centimétert. Speciális kialakítású kerékpár – így cargo, motoros, tandem – a közösségi közlekedési járatokon nem szállítható.
  • A HÉV esetében bicikli abban a kocsiban / azokban a kocsikban szállítható, amelyen megtalálható a kerékpár piktogram; ez háromkocsis szerelvény esetében a középső, hatkocsis esetében pedig a második és a negyedik kocsi egyik vége. Egy-egy HÉV-kocsiban legfeljebb négy bringa szállítható. A H5-ös és a H6-os vonalon a megállóhelyi peronokon látható felfestés is segíti a megfelelő felszállóhely megtalálását.
  • Autóbuszokon a babakocsik tárolására kijelölt területen lehet kerékpárt szállítani, egy járművön egyszerre legfeljebb két biciklit. Kérjük, hogy legyenek előzékenyek a kisgyermekkel utazó vagy a mozgásukban korlátozott utastársaikkal.
  • Villamosokon a két kocsiból álló szerelvények közbenső, vezetőállás nélkül végén lehet kocsinként egy-egy kerékpárt szállítani. A bringákat rögzíteni kell, erre a célra a járművek utasterében tépőzárakat szereltek fel.
  • A fogaskerekű vonalán a vonat hegy felőli kocsijának hátsó ajtajánál kialakított területen lehet összesen legfeljebb 16 kerékpárt szállítani.
  • A járművezető megtilthatja a kerékpárral való felszállást bármelyik vonalon zsúfoltság esetén, vagy ha úgy látja, hogy az utasokat akadályozza a bringás.