Nem telt el sok idő azóta, hogy a Scania valós körülmények között tesztelni kezdte első, elektromos teherautóját (G350). Most mégis újabb akkumulátor-technológiás teherautóról szellőztetett meg információkat. Erre mondják azt,  hogyha egy üzlet beindul, azt nehéz megállítani, hiszen a norvég ASKO májusban rögtön 75 darabot vásárolt a 27 tonnás Scania villanyteherautójából.

A södertaljei cég soron következő akkumulátor-technológiás áruszállítója egy L-fülkés, 20 tonnás össztömegű, szintén disztribúciós célokra szánt változat. A 4×2-es hajtásképlettel rendelkező jármű eredetileg 18 tonnás lenne, de a dán szabályozás lehetővé teszi, hogy 2 tonnával nehezebb legyen a megengedettnél. Hajtásáról 290 kW csúcsteljesítménnyel rendelkező elektromotor gondoskodik, amely 2150 newtonméteres nyomaték leadására képes.

A villanymotor a működéshez szükséges energiát a felépítmény alatt elhelyezett 135 kWh összteljesítményű lítium-ion akkumulátorokból nyeri. Egy feltöltéssel 140 kilométert tud megtenni és az energiatároló csomag lemerülése esetén 130 kW-os DC gyorstöltővel tehető újra hadra foghatóvá a Scania új elektromos teherautója.

A karbonmentes és csendes üzemmódnak köszönhetően az elektromos teherautók ideálisak lehetnek a városi felhasználásra. A keréktől-kerékig terjedő zéró emissziós üzemeltetés megvalósítása érdekében azonban töltésükre tisztán megújuló erőforrásból előállított áramra van szükség és ezen a téren Dánia egyáltalán nem áll rosszul. A tervek szerint 2030-ra az ország áramtermelése teljesen mentes lesz a fosszilis tüzelőanyagoktól.

A svéd gyártó idén tervezi hivatalosan bemutatni elektromos teherautóit. “A Scania továbbra is jelentős összeget fordít az elektromos megoldások fejlesztésére, hiszen kezdjük elérni azt a fordulópontot, ahol a nehéz-teherbírású járművekre szabott elektromos megoldásokra akár már befektetésként is tekinthetnek az üzemeltetők” – jegyezte meg Anton Freiesleben, a Scania dániai értékesítési igazgatója. A Coop 2021 elején kezdheti tesztelni a Scania 20 tonnás elektromos teherautóját.

Kövess minket a Facebook-on!