Az USÁ-ban először négy darab önvezető járművet vetettek be a koronavírus tesztek szállítására. A lépésre egy floridai klinika határozta el magát, annak érdekében, hogy csökkentse a fertőzésveszélyt. Bár az önvezető járművek használata korábban nem volt engedélyezett Jacksonville-ben, a város közlekedési hatósága soron kívül engedélyezte a projektet.

Igaz, szigorú feltételek betartása mellett. Az elektromos Nayva önvezető shuttle buszok a Mayo Clinic egyik épülete és a begyűjtött minták tesztelését végző laboratórium között közlekednek, egy olyan útvonalon, ahol egyébként nincs forgalom. A megadott utat a Nayva buszok autonóm módon teszik meg, miközben fedélzetükön egyáltalán nem tartózkodik emer. A járműveket minden esetben követi egy biztonsági autó, hogy így biztosítsák a tesztek zavartalan célba érkezését.

A mesterséges intelligencia használata lehetővé teszi, hogy megóvjuk alkalmazottainkat a fertőzés veszélytől. Nem utolsósorban pedig lehetővé teszi, hogy ápolóink az ily módon megtakarított időt pácienseink kezelésére fordíthassák” – jegyezte meg Kent Thielen, a klinika elnöke.

A Nayva egyébként kifejezetten ajánlja buszait kórházi felhasználásra, igaz eredetileg ezek a shuttle buszok leginkább a pácienesek közlekedését szolgálnák a különféle kórházi egységek között. A tesztek szállítása az alábbi videón tekinthető meg.