A Hyzon Motorshoz ezer darab hidrogéncellás buszra érkezett megrendelés – szúrta ki a Sustainable Bus. A portál szerint a hírt a startup elnöke, George Gu osztotta meg Linkedinen. A cég első embere azt is elárulta, hogy az első 50 darabot a következő 12 hónapban kell leszállítani, a megrendelő kiléte azonban nem ismert.

Az ilyen bejelentéseket azonban érdemes fenntartásokkal kezelni. Egyrészt a jelenlegi globális gazdasági helyzet miatt, másrészt pedig azért, mert a hidrogéncellás buszok még nem olyan olcsók, hogy kvázi “kamionról leesett áruként” gyorsan lehessen őket teríteni. 2016-ban a Nikola Motor is azzal akart nagyot robbantani, hogy rogyásig vannak foglalással a hidrogéncellás nyergesükre vonatkozóan, de azok sorozatgyártása végül csak 2021-ben indulhat el. A folyamatot ráadásul egy komoly stratégiai partner, a CNH Industrial megjelenése gyorsította fel. 

Nyilván a mókusvakítás nem ismeretlen fogalom a világ bizonyos pontjain, mi is eladtunk nemrég Iránnak ezer autóbuszt, miért éppen az USA-ban gondolkodnának másképpen? A Hyzon a nagy siker alátámasztására gyorsan fel is töltött néhány látványtervet arról az autóbuszról, ami valakinél nagyon beakadt. Pedig a képek mérete a ’90-es éveket idézi. A 12 méteres busztól a formaterv alapján egyébként valóban hanyatt lehet esni. Optikailag még a kerekeit is elrejtették, mint  régen a Neoplanoknál. 

Részletes műszaki információkat egyelőre nem tettek közzé az újdonságról, egyelőre csak annyit tudni, hogy 60, illetve 80 kW-os üzemanyagcella-rendszerrel fogják szerelni. A Hyzon a tervek szerint hidrogéncellás csuklóst is fog kínálni, amely pedig 100 kW-os üzemanyagcella-rendszerrel készül majd. A legnagyobb teljesítményű hajtáslánccal szerelt Hyzon autóbuszok maximális hatótávja akár az 500 kilométert is elérheti. 

A Hyzon Motors 16 éve foglalkozik üzemanyagcella-rendszerek fejlesztésével és gyártásával. Terveik között szerepel országúti kamionokból, illetve könnyű teherbírású furgonokból álló kínálat kialakítása. A buszok terén pedig 9, 12 és 18 méteres változatokat fejlesztenek.