Nemrég adtunk arról hírt, hogy hamarosan egy start-up, megkezdi a bivalyerős elektromos motorral szerelt teherautók gyártását. Igaz, még egyetlenen prototípus sincs kész, de kit érdekel? A speciális járműre előfoglalási kedvezmény volt, ami a negatív kritikák ellenére megtette a hatását.

Az előjegyzésért mindössze 1500 amerikai dollárt kellett fizetni, mely teljes egészében visszatéríthető. A Nikolai One nyergesvontatóra 7000 ezer megrendelés érkezett az első hónapban, ami hozzávetőlegesen – a kamionok teljes költségét tekintve – 2,3 – 2,6 milliárd amerikai dolláros bevétellel számolhat a Nikolai Motor Company. A gyártó úgy számol, hogy az első 5 ezer darabig a nyergesvontató 350.00 és 415.000 amerikai dollár közötti összegbe, vagyis nagyjából 95 – 112 millió forintba kerülne.

A gyártó egyéb iránt impozáns lízing programmal is készül, mely 4-5 ezer dollárba kerülhet havonta az üzemeltetőnek. A Nikolai Motor Company abban bízik, hogy a következő 12-24 hónapban a megrendelések tekintetében lenyomhatják a jelenlegi piacvezető PACCAR-t, Navistart, a Volvót és a Daimlert.  A jármű megtérülési költsége viszonylag gyors lehet, ugyanis 161 ezer kilométer futásteljesítményig számolva egy átlagos dízel nyergesvontató 400 ezer dollárnyi üzemanyagot füstöl el, nem beszélve a 100 ezer dolláros javítási költségről.

A cég december másodikán rántja le a leplet a nyergesvontató prototípusáról Salt Lake City-ben. Az eseményre mindenképp elhívják azokat, akik előjegyzést adtak le a járműre.