Az amerikai Nikola Motor Company olyan üzemanyagcellás pick-up tervével állt elő, amellyel akár 600 mérföldet, vagyis 965 kilométert is meg lehet tenni egy feltöltéssel. Ez 100 mérfölddel, vagyis 160 kilométerrel több, mint amit a Tesla Cybertruckról hivatalosan állítanak jelenleg. 

Persze, az is igaz, hogy az összehasonlítás amolyan “almát a körtével” dolog, mert Elon Musk pick-upja tisztán elektromos hajtású, vagyis nem kell hidrogént tankolni bele. Ha így nézzük a Nikola újdonságát, akkor tisztán elektromos üzemmódban a Cybertruckhoz képest kevesebbet, 480 kilométert lehet vele menni. 

A Badger névre keresztelt pick-up 5,9 méter hosszú,  2,16 méter széles és 1,85 méter magas lesz.  Az ötszemélyes jármű 120 kW-os üzemanyagcellával, valamint 160 kWh teljesítményű lítiumionos akkumulátorcsomaggal fog rendelkezni. Hajtáslánca 906 lóerős csúcsteljesítményre, valamint 1329 newtonméteres nyomaték leadására képes. Ezek után nem csoda, ha 100 km/órás sebességre mindössze 2.9 másodperc alatt gyorsul fel. A startup ígérete szerint a Badger télen is helyt tud állni, hiszen a -6 Celsius-fokos hideg még nem megy az akkumulátor teljesítményének a rovására. 

Ez a hidrogéncellás pick-up lesz a Cybertruck ellenfele 1

“Évek óta dolgozom ezen a pick-upon és azt hiszem, a piac most már készen áll egy olyan pick-upra, amely akár egy teljes napig használható anélkül, hogy kifogyna az energiából. A Badger ugyanis nem csak munkához, hanem hétvégi kiruccanásokhoz, valamint síelésekhez is bevethető. Nincs még egy olyan elektromos pick-up, amelyet ilyen feltételek és időjárási körülmények mellett lehetne üzemeltetni” – hívta fel a figyelmet Trevor Milton, a Nikola Motor ügyvezető igazgatója. 

A Badgert a tervek szerint 15 kW teljesítményű aljzattal is felszerelik, amelyen keresztül – generátor igénybevétele nélkül – maximum 12 órán át üzemeltethetők a különféle szerszámgépek, világító berendezések, vagy kompresszorok. Ami ennél is fontosabb, hogy jelentős, 3,6 tonnás vontatási kapacitással fog rendelkezni.

Ez a hidrogéncellás pick-up lesz a Cybertruck ellenfele 2

A Badgerről a Nikola World 2020 rendezvényen rántják le a leplet idén szeptemberben. A foglalásokat ugyanakkor már most le lehet adni a járműre. A tervek szerint a Nikola 700 töltőállomásból álló hidrogénkúthálózatot fog kiépíteni Észak-Amerikában a hidrogéncellás csőrösök és pick-upok töltésére.