352 darab új autóbusz beszerzéséről írt alá megállapodást a Volánbusz és a Volán Buszpark Kft. A beruházásnak köszönhetően 240 darab Credobus Econell és 112 darab Credobus Inovell állhat forgalomba. 

A megállapodás értelmében a Volánbusz 5,5 milliárd értékben összesen 90 darab autóbuszt vásárol “saját erőből”, míg 262 darabot a Volán Buszpark Kft. vesz meg 16,3 milliárd forintért. Az autóbuszokat szállító győri Kravtex Kft.-t tenderen választották ki, az első példányok napokon belül forgalomba állhatnak, 2020 tavaszáig pedig az összes jármű megérkezik a társasághoz. A beszerzés célja, hogy a közlekedési központok helyébe lépett, immáron országos szolgáltatóként működő Volánbusz új és korszerű buszokkal álljon az utasok rendelkezésére. 

Az új autóbuszok tizenhat megyében teljesítenek majd szolgálatot, az utasok Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom, valamint Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Zala megyében utazhatnak majd a Credobuszokkal. 

A Credobus Econell 12 típusú, 44 ülőhelyes autóbusz félig alacsonypadlós, ezért kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehető (nyitóképünkön). Az 52 ülőhelyes Credobus Inovell 12-t alapvetően helyközi utasszállításra tervezték, ezért 800 mm magas padlója van, azonban az utastér alatt 4,5 köbméteres csomagtér áll rendelkezésre. Mindkét típus könnyűszerkezetű önhordó vázzal készül, így üzemanyag-felhasználásuk akár 15 százalékkal alacsonyabb lehet a versenytársakéhoz képest. 

Több száz új magyar busz a Volánbusznál 1

Credo Inocellből már közel 800 darab fut idehaza az utakon.

A Credobusok hajtásáról új generációs Euro VIc FPT Tector erőforrás gondoskodik, amelyhez AS Tronic lite robotizált sebességváltó csatlakozik.  A járművek utastere légkondicionált és az USB-töltőpontok mellett ingyenes wifi is igénybe vehető a fedélzetükön. A magyar fejlesztésű autóbuszok olyan vezetéstámogató rendszerekkel készülnek, mint a sávelhagyásra figyelmeztető asszisztens, az adaptív tempomat vagy vészfékasszisztens. 

A Volánbusz 2019 és 2022 között összesen 3930 darab autóbusz beszerzését tervezi, így a vállalat teljes járműflottájának 60 százaléka lecserélődhet. A társaság flottájának fiatalítására az állami buszstratégia keretében kerül sor. A Volánbusz  2022 végéig 8,9 évre, 2031 végéig pedig 5,7 évre szorítaná le járműveinek átlagéletkorát.