Röviden – Opel Vivaro 
Mi ez? Az Opel könnyű teherbírású kis-haszonjárműve, ami nemcsak kombi, vagy áruszállítóként készülhet, hanem akár felépítményezni is lehet. 
Mit tud? Erős dízelmotorokkal készül, sok-sok tárolórekesz van benne, raktere pedig könnyen elérhető és alakítható.
Mibe kerül? Az Vivaro Cargo Enjoy most akciósan nettó 5,5 millió forintba kerül. 
Kinek jó? Kis- és közepes vállalkozásoknak raklapos, vagy nem raklapos áru szállítására. A regionális áruszállításban, de akár futárautóként is bevethető. A kombi változat pedig akár szervizfurgonnak is tökéletes, hiszen egyszerre viszi a személyzetet is a felszerelést is.

Az Opel rövid idő alatt megújítja haszonjármű kínálatát. A folyamat 2018-ban indult a Combo Cargo-val, őt követte idén a megújult Vivaro, majd a ráncfelvarráson átesett Movano. A sort várhatóan az elektromos Vivaro zárja 2020-ban. A folyamat a PSA-val való egyesülés egyik következményének is tekinthető. Hiszen a Combo a Peugeot Rifter,  a Vivaro a  Peugeot Expert ikertestvére. Az új küllemében finoman opelesre szabott  Vivarót ezúttal a rosszabb hazai utakon tettük próbára.

Már magyarul is tud az új Vivaro 1
Már magyarul is tud az új Vivaro 2

Már magyarul is tud az új Vivaro

Már magyarul is tud az új Vivaro 14
Már magyarul is tud az új Vivaro 15
Már magyarul is tud az új Vivaro 16
Már magyarul is tud az új Vivaro 17
Már magyarul is tud az új Vivaro 18
Már magyarul is tud az új Vivaro 19
Már magyarul is tud az új Vivaro 20
Már magyarul is tud az új Vivaro 21
Már magyarul is tud az új Vivaro 22
Már magyarul is tud az új Vivaro 23
Már magyarul is tud az új Vivaro 24
Fotó megosztása:

Külső

Elsőre két dolog szúrhat szemet az új Opel Vivarónál: karosszériája alacsonyabbnak és hosszabbnak hat, a frontrész pedig kevésbé karakteres, nem megosztó vagy ultramodern. Nincs ebben semmi különös, a Vivaro 1,90-es magassággal készül, aminek járulékos előnye, hogy a mélygarázsokba is könnyebb lehajtani vele. A Vivaro négyféle – fülkés, hatszemélyes kombi, padlólemezes alváz és zárt áruszállító – kivitelben rendelhető meg. A korábbiakkal ellentétben nem kettő, hanem már háromféle hosszúságban készül, ezért a jövendőbeli üzemeltetők 4,61 (S), 4,96 (M) és 5,31 (L) méteres változatok közül választhatnak.

Már magyarul is tud az új Vivaro 25

Jól áll neki a fekete.

Fontos megjegyezni, hogy csak a zárt áruszállítós és a kombi változat érhető el háromféle hosszúságban. A kombi M és L, valamint a padlólemezes alvázas kivitel csak M karosszériahosszal rendelhető meg. A M variáns ugyanakkor nagyjából megegyezik az előző generációs Vivaro L1-es hosszúságával. Ha valaki a padlólemezes alvázas változatra felépítményt szeretne, akkor csak el kell mennie egy ezzel foglalkozó céghez, például a Baranyaihoz és olyan felépítményt szereltethet a Vivarójára, amilyet csak szeretne. A csepeli bemutatón kiderült, hogy a magyar cég olyan kedvező ársíkon dolgozik, hogy külföldre is teljesít ilyen jellegű, 3,5 tonna alatti megrendeléseket. 

Belső

Az új Vivaro a Combóhoz hasonlóan a PSA EMP2-es platfomjára épül, amely egyre nagyobb hangsúlyt kap a csoporton belül ugyanis 2024-ig valamennyi új Opel ezt, illetve CEMP2-est kapja meg. Az új Vivaro műszerfala  teljesen megegyezik a PSA-Toyota testvérekével. A magas és széles műszerfal középső részén 7 colos érintőképernyő kapott helyet, ami a multimédia rendszer kezelésére szolgál. Az egységen nemcsak Apple, hanem az Android rendszerű telefonok is tükrözhetők. Van még egy kisebb kijelző a kormány mögött is, amelynek grafikája, megjelenítési rendszere leginkább a Ford Transitokban alkalmazott megoldáshoz hasonlítható. Ez táblázatszerűen egyszerre több értéket képes megjeleníteni menet közben.

Már magyarul is tud az új Vivaro 26

Az utastere ergonomikus és rengeteg tárolóhely áll rendelkezésre benne.

A felhasznált anyagok minősége megfelel a szegmensben uralkodó sztenderdeknek. Az utastérben elegendő és kellően mély tárolórekesz áll rendelkezésre, ezen a téren kihozták belőle a maximumot. Nemcsak a felső és az alsó kesztyűtartó, hanem a középső ülésből kihajtható asztalka, valamint az alatta található tárolórekesz is hasznosnak bizonyulhat a napi munkavégzés közben. 

A raktér a legrövidebb verziónál 4,6, a középsőnél 5,3, a leghosszabbnál pedig 6,1 köbméter. Az S karosszériaméretnél kettő, míg az M-nél és az L-nél három raklap fér el hátul. Érdemes viszont FlexCargo ülésekkel rendelni, bármelyik változatról is legyen szó, mert ebben az esetben a jobb felső szék alja teljesen felhajtható. Ezzel a megoldással és az oldalfalra szerelt kis ajtóval együtt akár 4 méter hosszú gerendát is el lehet helyezni a Vivaróban (L).

 

Már magyarul is tud az új Vivaro 27

Akár egy négy méter hosszú gerenda is elférhet benne. A magyar furfang szeretni fogja ezt a megoldást.

Általánosan pedig elmondható, hogy a FlexCargóval 5,1 (S) ; 5,8 (M) vagy 6,6 (L) köbméteresre bővíthető a raktér. Számszerűsítve a új Vivaro elődjéhez képest több árut képes elvinni, ugyanis terhelési kapacitása 200 kilogrammal, 1400 kilogrammra nőtt.  A mérnökök a modell vontatási kapacitásán is javítottak, amely így fél tonnával nagyobb, 2500 kilogramm lett.

Ha pedig valaki a kombit választja, akkor is lehetősége van játszani a helykínálattal, mivel a hátsó ülés sor teljes egészében összecsukható és előre tolható, ennek köszönhetően további 1,5 köbméterrel növelhető meg a raktér. 

Technika

A motorkínálatban ötféle blokk kapott helyet. A kisebb 1.5 literes dízelmotorok már a Crossland X és a Grandland X-ből ismerősek lehetnek. Közös jellemzőjük, hogy digitális tervezéssel alkották meg őket és könnyű alumínium konstrukcióból készültek, illetve, hogy a Peugeot-tól érkeztek. A leendő tulajdonosok 102 és 120 lóerős változatok közül választhatnak, de a nagyobb, 2.0 literes dízel blokkok már háromféle – 122, 150 és 177 lóerős – teljesítményszinten érhetők el. 

A legerősebbet kivéve valamennyihez hatsebességes manuális váltó csatlakoztatható, míg a 170 lóerőshöz nyolcsebességes automata váltó jár. Az 1.5 literes erőforrások szervizintervalluma 40 ezer kilométer, míg a 2.0-ásoké 50 ezer. Egyedüli kivétel a 177 lóerős változat, mert azzal 30 ezer kilométerenként kell szervizbe vinni a Vivarót. A hozzájuk tartozó AdBlue-tartály mindkét blokknál egyformán 22,5 literes és ezzel az űrtartalommal 15 ezer kilométerre elegendők. 

Már magyarul is tud az új Vivaro 28

Akár elektromosan működtethető oldalsó ajtókkal is rendelhető.

Sajnos a 4×4-es változatot még nem tudtuk kipróbálni, de annyi bizonyos, hogy valamennyi hosszban, 2.0 literes, 120 és 150 lóerős blokkal érhető el. Ebben az esetben a motorvédő lemezt és a 20 mm-es emelést szériában adják, külön kérésre viszont 40 mm-es hasmagasság emelés, valamint hátsó differenciálzár is kérhető hozzá. Természetesen a Vivaróhoz is rendelhető IntelliGrip Traction Control, amely hagyományos, havas, sáros és homokos útfelszíneken biztosítja a megfelelő menetstabilitást. 

A vezetéstámogató rendszereket illetően a visszagurulásgátló, a ráfutásos ütközésre való figyelmeztetés, valamint a gyalogosfelismeréssel kombinált automatikus vészfékezés az alapfelszereltség része. Opcionálisan olyan extrák választhatók hozzá, mint a 180 fokos tolatókamera, az aktív sávtartó, a jelzőtábla felismerés, az adaptív sebességtartó, valamint a fáradtságérzékelő. Fontos még megemlíteni, hogy a fedélzeti komputer magyar nyelven kommunikál és a hibaüzeneteket, vagy figyelmeztetéseket is magyar nyelven jeleníti meg, ami a felhasználóknak hasznos.

Már magyarul is tud az új Vivaro 29

A sajtótájékoztatón az orrunk előtt tettek be egy raklapot. Tényleg gyerekjáték. 

Vezetés

A hazai menetpróbán a 2.0 literes 122 lóerős  dízelmotoros változatot próbáltam Budaörs és a Csepel Művek között. Az L karosszériás Vivaróval nem az M0-áson keresztül, hanem a Rákóczi-híd érintésével jutottam el a másodvirágzását élő ipartelepre és Dunaharaszti felé szándékosan tettem egy kitérőt, hogy ne csak városban, hanem az agglomerációban is kipróbálhassam milyen vezetni a manuális váltós Vivarót. 

Dízelmotorja alapvetően csendesen teszi a dolgát, leginkább a sebességváltások előtt lehet hallani, akkor is inkább öblösen és sportosan szól. Az erőforrás alacsony fordulatról jól húz, már 1400-1500 fordulatszámtól erőteljesen dolgozik, húzatni sem kell 2100-nál már jelzi a fedélzeti komputer, hogy toljuk a sebességváltó kart a következő fokozatba. A váltó pozíciója ideális és a felhajtható karfának köszönhetően kényelmesen lehet vezetni a Vivarót, hiszen a könyököt is könnyedén meg tudjuk támasztani. 

Már magyarul is tud az új Vivaro 30

Szerencsére nyomokban még felfedezhető a legendás múlt.

A jármű kellemes vezetési élmény nyújt, a magas vezetési pozícióból jól rá lehetett érezni a karosszériájára, de a beépített parkoló radar is nagy segítségemre volt a parkolási manővereknél függetlenül attól, hogy előre, vagy tolatva álltam be. Az igazán akkor lepődtem meg, amikor végigmentem a Csepel Művek elhanyagolt, kráteres útjain, ahol még a Mars-járó is elakadna, feltéve, ha szét nem kapják közvetlenül azután, hogy begurul a kapun. 

A Vivaro rugózása kiválóan kezelte le az egyenetlenségeket, és dacára annak, hogy a raktér teljesen üres volt, mégsem dobálta a hátulját a furgon úgy, mint egy átlagos teherautó. Túlzás, de olyan volt vele menni egyenetlen terepen, mintha egy SUV-ban ültem volna. És bár korábban egy kicsit keménynek éreztem a vezetőülést, ez az érzés elmúlt. Utaskomfort terén a Vivaro beilleszthető a nagy átlagba, csalódást biztosan nem fog okozni. 

A tesztalany annyira új volt, hogy mindössze alig 230 kilométer volt benne és a tesztút alatt sem került bele több 70 kilométernél. Átlagfogyasztása normál forgalmi körülmények között 7,1 l/100 km volt. Ehhez hozzá kell venni a stop&start rendszert és azt is, hogy gyakorlatilag levegőt szállítottam vele. 

Már magyarul is tud az új Vivaro 31

A hazai menetpróbán már a fehér furgonok voltak többségben.

Költségek

Az általam kipróbált modell az Opel konfigurátora szerint nettó 9,1 millió forintba kerül. A magyarországi forgalmazó ugyanakkor összerakott egy háromüléses modellváltozatot Cargo Enjoy néven, amelyben többek között automatikus fényszórókapcsolás, esőérzékelő és fényérzékeny belső tükör is van. Ezt már nettó 5,5 millió forintért haza lehet vinni az akció keretében.

Az Opel Vivaro és vetélytársai  – Listaár, forint

A márka modell  és vetélytársai – Listaár, forint (nettó) 
Toyota Proace (120 LE) Comfort Smart Cargo  5 731 450 Ft
Mercedes-Benz Vito 114 CDI (136 LE) 7 793 600 Ft 
Ford Transit Custom 2.0 (105 LE)  6 104 954 Ft 
Peugeot Expert 2.0 (120 LE)   7 220 000 Ft

Értékelés

Bár nyilvánvaló, hogy lényegében a Jumpy/Proace/Expert csapat testvérmodellje, mégis van benne valami opeles. Ha a belsőt nem is, de a külsőt sikerült a szakembereknek beleilleszteni az Opel formanyelvezetébe, így biztosan nem fog csalódást okozni azoknak, akik szimpatizálnak a márkával. De valószínűleg másnak se. A raktér bővítési lehetőségnek köszönhetően valószínűleg azok szívébe is belopja magát, akik szeretik fullra megpakolni a furgont. 

 

Mellette – Ellene
 
  • Erős, dinamikus motor 
  • Kiváló rugózás 
  • Variálható raktér 
 
  • Nincs akasztó az utastérben 
Hány pontot adnál az Opel Vivarónak?
átlag
7.19
szavazat
150
Hány pontot adnál az Opel Vivarónak?