Történelmi jelentőségű híd szakadt le az Egyesült Államokban, az Észak-Dakota államban található Northwoodban. Az alig ezer fős faluhoz tartozó külterületre hétfőn, kora délután riasztották a helyi seriffet a szerencsétlen eset miatt. A jelentés szerint a száraz babot szállító kamion össztömege elérte 43 tonnát, ezért a 14 tonnás híd vasszerkezete egyszerűen nem bírta el a járművet.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az 1906-ban épült híd kiemelt jelentőségűnek számított, ugyanis rajta volt a USA történelmi helyeit tartalmazó listáján (GSA). Érhető tehát, hogy az eset nem kis felháborodást váltott ki az USÁ-ban. A 17 méter hosszú híd két keskeny földutat kötött össze a Goose-folyó felett, arra kamionnak egyáltalán nem lett volna szabad felhajtania.

Történelmi híd szakadt le egy kamion alatt 1

Fotó: Grand Forks Sheriff’s Department

A balesetben az 58 éves kamionsofőr nem sérült meg, de a félpótkocsi már nem úszta meg ilyen könnyen a dolgot, az ugyanis a mentésig a folyó felett lógott.  Az előzetes becslés szerint a híd helyreállítási költsége 800 000 és 1 000 000 dollár között lehet, vagyis a legrosszabb esetben akár a 300 millió forintot is elérheti. A kamionvezetőnek emellett 11,400 dolláros büntetést is ki kell fizetnie a károkozás miatt.

Azt gondolom, hogy a rendőrségi jelentéssel ellentétben a kamion nem nyomott 43 tonnát, ettől függetlenül a sofőr nagyon rossz döntést hozott. Elmondása szerint a Google navigációjára hagyatkozott, nem ismerte a terepet és csak követte az utasításokat. Jobban tette volna, ha inkább megáll. Nekem elhihetik, nincs most olyan ember, aki nála jobban sajnálná a történeteket” – írta Facebookon a jármű tulajdonosa, Shane Olson.

A hatóságok most lezárták az érintett útszakaszt, sokan pedig azt találgatják, vajon a fuvarozó biztosítása fedezni tudja-e az okozott kárt.