Amikor a vakok és gyengén látók vezetőkutyáinak képzésével, tenyésztésével és gondozásával foglalkozó brit szervezet, a közel 90 éve működő Guide Dogs úgy döntött, vadonatúj járművekkel egészíti ki flottáját, a Peugeot-hoz fordultak segítségért. A francia márka a következő három év leforgása alatt összesen nyolcvan, speciálisan átalakított gépkocsit ad át a szervezetnek.

Ebből negyven darab, nyújtott tengelytávú Expert furgon máris szolgálatba állt. 29 jármű kölyökkutyák szállítására szolgál, fedélzetükön nyolc darab biztonságos ketrecet alakítottak ki. A fennmaradó tizenegy darab autóban négy-négy kutya mellett – a dupla üléssoros kialakításnak köszönhetően – oktatóik is elférnek.

A Peugeot Experteket a kutyaszállító átépítésekre szakosodott James Alpe Ltd. módosította a szervezet igényei szerint. A kutyák utazóhelyét kamera és hőmérő segítségével felügyelheti a vezető, illetve a vele utazó gondozó.

Kutyákat szállít az oroszlán 2

Fontos szerkezeti módosításként a kétszárnyú hátsó ajtó helyett felfelé nyíló hátfallal szerelték fel az Experteket, mert ez be- és kiszállás közben óvja az esőtől, tűző napsütéstől az állatokat.

A negyven Expert mellé még idén ugyanennyi dobozos Partner kishaszonjármű átépítését is megkezdik.