Legyen szó hétvégi kiruccanásról, európai körútról vagy több hónapos expedícióról a világ végére, a terepjáró különleges felkészítést igényel – már ha tényleg terepen fogod azt használni. Hogy ezt hogy kell csinálni, arról mindig a nagy tapasztalattal rendelkező embereket érdemes megkérdezni – például hegyi mentőket, akik expedíciós körülmények között indulnak elveszett kalandorok keresésére.

Az alábbi tanácsok tőlük származnak, a fotók pedig az Arctic Trucks nevű cégtől, akik látványos és igen ütőképes expedíciós járműveket építenek a legkülönfélébb terepjárókból, többnyire Toyotákból.

1. Ellenőrizd az autód használat előtt és után

A nap végén vizsgáld át a kocsit. Nézd meg a folyadékszinteket, és pótold, ami hiányos. Keress hibákat, sérüléseket, javítsd ki azokat, és ha lehet, szerezd be a cserealkatrészeket. Ha nap közben megállsz pihenni, fusd át az autót.

2. Az abroncs épsége a legfontosabb

Vadkemping autóval? Jó, ha előre gondolkozol 1
Vadkemping autóval? Jó, ha előre gondolkozol 2

Vadkemping autóval? Jó, ha előre gondolkozol

Vadkemping autóval? Jó, ha előre gondolkozol 10
Vadkemping autóval? Jó, ha előre gondolkozol 11
Vadkemping autóval? Jó, ha előre gondolkozol 12
Vadkemping autóval? Jó, ha előre gondolkozol 13
Vadkemping autóval? Jó, ha előre gondolkozol 14
Vadkemping autóval? Jó, ha előre gondolkozol 15
Vadkemping autóval? Jó, ha előre gondolkozol 16
Fotó megosztása:

Az abroncs a legnagyobb és legnehezebb cserealkatrészt (mondjuk a motor után), és egyben a legsérülékenyebb is. Szóval vigyázz rá: ellenőrizd rendszeresen a nyomást, az oldalfalak és a futófelület épségét, ne csak a könnyen látható helyeken, hanem belül is. Terepen a megfelelő nyomás nem feltétlenül azonos az aszfaltra előírttal, járj utána, a választott útvonaladon mi az ideális.

3. Ismerd meg járműved

Mi a feleséged kedvenc étele? Hát a tesód kedvenc itala? Eddig jó – na, és azt tudod-e, milyen kenőanyaggal, hűtőfolyadékkal, üzemanyagtípussal a legelégedettebb az autód? A folyadékszinteket mindig tartsd a maximumon, így akkor is lesz kenés, hűtés és üzemanyag-ellátás, ha az autó fejjel lefelé halad egy meredélyen, vagy oldalra dőlve kaptad egy domboldalon. Legyen nálad mérőedény, hogy tudd, mennyi az annyi.

4. A szerszámkészletet nem a rendőr kéri

Vadkemping autóval? Jó, ha előre gondolkozol 17

Működik az emelőd? Egyáltalán elő tudod kotorni? Megszorultak a kerékcsavarok? Fel van fújva a pótkerék? A kerékőr a városba való, terepen az a cél, hogy gyorsan le tudd szerelni a kereket, ha kell.

5. Kiürült a tank – hogyan tovább?

Elfogyott az üzemanyag? Előfordul. Most ideje légteleníteni és újra üzembe helyezni az üzemanyagszállító rendszert – tudod, hogy kell? Hát a szennyezett üzemanyagot leszívni és megtisztítani?

6. Relék és biztosítékok

 

Vadkemping autóval? Jó, ha előre gondolkozol 18

Tudd, hol találod a biztosítékdobozt, és azt is, hogy melyik biztosíték melyik áramkört védi. Tanuld meg, mely körök biztosítékai csereszabatosak egymással, hogy tudd őket cserélni egymás között. A legjobb persze, ha van mindenből tartalék a kocsiban. Ha nincs, inkább az előírtnál alacsonyabb áramerősségű biztosítékot szerelj be: ez hamar kiéghet, de inkább ő, mint a kocsi.

7. Hol nyúlj hozzá?

Tanuld meg a jármű lekötési és mentési pontjait, olvasd ki a gépkönyvből a teherbírásukat, és nézd meg, a rozsda vagy egy ütés nem tette-e őket alkalmatlanná a vontatásra, emelésre. A vonószem könnyen elgörbül terepen – ha ez történik, legyen B-terved. Vontatókötél, karabinerek – ezek életet menthetnek, legyenek megfelelő méretűek és állapotúak.

8. A szabadság öl

Vadkemping autóval? Jó, ha előre gondolkozol 19

Átbillensz a dombtetőn, és máris repülnek a csomagok előre az utastérbe: folytassuk még, vagy mindent biztonságosan rögzítesz? A hangsúly a mindenen van, beleértve a mobiltelefont is.

9. Töltsd fel a készleteket

Kint a természetben az autó nem csupán közlekedési eszköz, de az életedet is megmentheti – ennek megfelelő komolysággal kezeld.  Legyen nálad az abroncsok, a vezetékek vagy a hűtő javítására szolgáló készlet, tartalék ékszíj – és persze tudd is, hogy ezeket hogyan kell használni. Út közben tartsd számon a közelben fekvő lakott településeket, tudd, hol juthatsz segítséghez, ha rászorulsz. Ha elhaladtál egy szerviz mellett, jegyezd fel a helyzetét, elérhetőségét és nyitva tartását – ki tudja, mikor lesz rá szükséged.

10. Alkalmas a járműved?

Vadkemping autóval? Jó, ha előre gondolkozol 20

Talán ezzel kellett volna kezdeni, de feltételezzük, hogy mindenkinek van ennyi esze. Ha nincs személyes tapasztalatod, és profik tanácsát sem tudod kikérni, válassz olyan járművet, amely a lehető legjobb nemzetközi hírnévnek örvend. Ne a reklámokra hallgass: igyekezz megtudni, mit használnak a világ legeldugottabb tájain azok, akiknek nincs lehetőségük rendszeres időközönként szervizbe vinni autójukat. Ha a délkelet-ázsiai farmerek, a közép-afrikai milíciák, a dél-amerikai drogkartellek kezei között kibírja a technika, egy gondos, odafigyelő gazda kezei között bizonyára elpusztíthatatlan lesz a jármű.