Legyen szó hétvégi kiruccanásról, európai körútról vagy több hónapos expedícióról a világ végére, a terepjáró különleges felkészítést igényel – már ha tényleg terepen fogod azt használni. Hogy ezt hogy kell csinálni, arról mindig a nagy tapasztalattal rendelkező embereket érdemes megkérdezni – például hegyi mentőket, akik expedíciós körülmények között indulnak elveszett kalandorok keresésére.

Az alábbi tanácsok tőlük származnak, a fotók pedig az Arctic Trucks nevű cégtől, akik látványos és igen ütőképes expedíciós járműveket építenek a legkülönfélébb terepjárókból, többnyire Toyotákból.

1. Ellenőrizd az autód használat előtt és után

A nap végén vizsgáld át a kocsit. Nézd meg a folyadékszinteket, és pótold, ami hiányos. Keress hibákat, sérüléseket, javítsd ki azokat, és ha lehet, szerezd be a cserealkatrészeket. Ha nap közben megállsz pihenni, fusd át az autót.

2. Az abroncs épsége a legfontosabb

Az abroncs a legnagyobb és legnehezebb cserealkatrészt (mondjuk a motor után), és egyben a legsérülékenyebb is. Szóval vigyázz rá: ellenőrizd rendszeresen a nyomást, az oldalfalak és a futófelület épségét, ne csak a könnyen látható helyeken, hanem belül is. Terepen a megfelelő nyomás nem feltétlenül azonos az aszfaltra előírttal, járj utána, a választott útvonaladon mi az ideális.

3. Ismerd meg járműved

Mi a feleséged kedvenc étele? Hát a tesód kedvenc itala? Eddig jó – na, és azt tudod-e, milyen kenőanyaggal, hűtőfolyadékkal, üzemanyagtípussal a legelégedettebb az autód? A folyadékszinteket mindig tartsd a maximumon, így akkor is lesz kenés, hűtés és üzemanyag-ellátás, ha az autó fejjel lefelé halad egy meredélyen, vagy oldalra dőlve kaptad egy domboldalon. Legyen nálad mérőedény, hogy tudd, mennyi az annyi.

4. A szerszámkészletet nem a rendőr kéri

Vadkemping autóval? Jó, ha előre gondolkozol 2

Működik az emelőd? Egyáltalán elő tudod kotorni? Megszorultak a kerékcsavarok? Fel van fújva a pótkerék? A kerékőr a városba való, terepen az a cél, hogy gyorsan le tudd szerelni a kereket, ha kell.

5. Kiürült a tank – hogyan tovább?

Elfogyott az üzemanyag? Előfordul. Most ideje légteleníteni és újra üzembe helyezni az üzemanyagszállító rendszert – tudod, hogy kell? Hát a szennyezett üzemanyagot leszívni és megtisztítani?

6. Relék és biztosítékok

 

Vadkemping autóval? Jó, ha előre gondolkozol 3

Tudd, hol találod a biztosítékdobozt, és azt is, hogy melyik biztosíték melyik áramkört védi. Tanuld meg, mely körök biztosítékai csereszabatosak egymással, hogy tudd őket cserélni egymás között. A legjobb persze, ha van mindenből tartalék a kocsiban. Ha nincs, inkább az előírtnál alacsonyabb áramerősségű biztosítékot szerelj be: ez hamar kiéghet, de inkább ő, mint a kocsi.

7. Hol nyúlj hozzá?

Tanuld meg a jármű lekötési és mentési pontjait, olvasd ki a gépkönyvből a teherbírásukat, és nézd meg, a rozsda vagy egy ütés nem tette-e őket alkalmatlanná a vontatásra, emelésre. A vonószem könnyen elgörbül terepen – ha ez történik, legyen B-terved. Vontatókötél, karabinerek – ezek életet menthetnek, legyenek megfelelő méretűek és állapotúak.

8. A szabadság öl

Vadkemping autóval? Jó, ha előre gondolkozol 4

Átbillensz a dombtetőn, és máris repülnek a csomagok előre az utastérbe: folytassuk még, vagy mindent biztonságosan rögzítesz? A hangsúly a mindenen van, beleértve a mobiltelefont is.

9. Töltsd fel a készleteket

Kint a természetben az autó nem csupán közlekedési eszköz, de az életedet is megmentheti – ennek megfelelő komolysággal kezeld.  Legyen nálad az abroncsok, a vezetékek vagy a hűtő javítására szolgáló készlet, tartalék ékszíj – és persze tudd is, hogy ezeket hogyan kell használni. Út közben tartsd számon a közelben fekvő lakott településeket, tudd, hol juthatsz segítséghez, ha rászorulsz. Ha elhaladtál egy szerviz mellett, jegyezd fel a helyzetét, elérhetőségét és nyitva tartását – ki tudja, mikor lesz rá szükséged.

10. Alkalmas a járműved?

Vadkemping autóval? Jó, ha előre gondolkozol 5

Talán ezzel kellett volna kezdeni, de feltételezzük, hogy mindenkinek van ennyi esze. Ha nincs személyes tapasztalatod, és profik tanácsát sem tudod kikérni, válassz olyan járművet, amely a lehető legjobb nemzetközi hírnévnek örvend. Ne a reklámokra hallgass: igyekezz megtudni, mit használnak a világ legeldugottabb tájain azok, akiknek nincs lehetőségük rendszeres időközönként szervizbe vinni autójukat. Ha a délkelet-ázsiai farmerek, a közép-afrikai milíciák, a dél-amerikai drogkartellek kezei között kibírja a technika, egy gondos, odafigyelő gazda kezei között bizonyára elpusztíthatatlan lesz a jármű.