A speciális járműnek nincs vezetőfülkéje, ennek megfelelően kormánnyal és pedálokkal sem rendelkezik. Az önvezető traktor távirányítással vezérelhető és működés közben kamerák és szenzorok, valamint 10 centiméteres pontossággal dolgozó GPS segítségével tájékozódik.

Szántáskor csak el kell küldeni neki az előre megtervezett útvonalat és a traktor már neki is áll a rá bízott feladat végrehajtásának. A mesterséges intelligenciának köszönhetően a jármű munka közben saját maga dönt  a szükséges sebességről, de az akadályokat is ki tudja kerülni.

Önvezető traktorral sokkolják az oroszok a világot 1

Rossz nyelvek szerint az orosz újdonság nagyon hasonlít a dél-koreai Branson 2500h traktorra, amelyről feltételezések szerint egyszerűen leszerelték az ülést és a kormányt. A Roszkozmosz ugyanakkor eddig nem tette közzé az eredeti donor modell nevét.

A Roszkozmosz önvezető rendszere bármilyen traktorra felszerelhető, ami jó hír lehet azoknak a gazdáknak, akik munkaerőhiánnyal küzdenek. Persze, a fejlesztés ára kérdéses, illetve az esetleges sorozatgyártásról sincsenek még hírek. Nagyon valószínű azonban, hogy az önvezetés a mezőgazdaságban és a bányaiparban gyorsabban el fog terjedni, mivel a munkafolyamatok jelentős része automatizálható.

Az önvezető járművek fejlesztése felgyorsult Oroszországban. Tél végén egy magántársaság mutatta be közösségi közlekedésre szánt önvezető villamosát, de májusban a Roszkozmosz is lerántotta a leplet egy távirányítással működő villamosról, amelyet alapvetően mobil orvosi rendelőnek szántak.