Leltározni eddig unalmas dolognak számított. Mostantól mindez más irányt vehet, a Renault Trucks Lyon-Saint-Priest-i üzemében ezentúl drónokkal végzik az árukészlet ellenőrzését. Ezt a munkát eddig manuálisan hajtották végre speciális, úgynevezett “messzelátók” segítségével.

Az új megoldással gyorsabban, nagyobb fennakadások nélkül végezhető mindez. Ráadásul nagyfokú automatizáltság mellett, mivel az eszközt nem irányítja a raktáros, csak figyeli annak repülését. A repülési útvonalat és a raktározási zónákat előre beprogramozzák, a műszer pedig a rá rögzített leolvasók segítségével értelmezi a palettákon található vonalkódokat.

Tiszta sci-fi: drónokat vetnek be a raktárakban 1

A raktáros számára az adatok egyszerűen hozzáférhetők és könnyedén kezelhetők. A leltárellenőrzés befejeztével az eszköz kijelzi a valós raktárállapotot és megmutatja az eltéréseket. A drón használatával egy raktározási hely készletellenőrzése a tizedére, mindössze hat másodpercre csökkent.

Partnerünkkel, a Hardisszal tanulmányoztuk raktáraink felépítését, a polcrendszerek elhelyezkedését és ez alapján meg tudtuk határozni a pontos repülési tervet és elvégeztük a tabletre történő programozást. A drón így több száz raktárterületen tud ellenőrizni” – jegyezte meg Vincent Marlinge, a Renault Trucks híd- és tengelygyárának vezetője.

A Renault Trucks a Lyon Saint-Priestben található használt jármű centrumában is drónokat fog alkalmazni. A műszerek 360°-os fotókat fognak készíteni a teherautókról, majd azokat feltöltik a járművek interneten elérhető hirdetései mellé. A szolgáltatás ez év őszétől lesz elérhető Franciaországban. Később várhatóan más használt centrumokra is kiterjesztik a fejlesztést.