A Scania az egyik legnagyobb skandináv közlekedési szolgáltatóval, a Nobinával önvezető buszok tesztelésébe kezd. A svéd teherautó- és buszgyártó két darab, Citywide LF autóbuszt állít forgalomba az együttműködés keretében, amelyek Stockholm létező viszonylatain fognak közlekedni 2020-tól.

A piros buszokkal a metropolisz egyik új, dinamikusan fejlődő városrészében, Barkarbyban találkozhatnak az utasok, amely 20 kilométerre található a főváros városközpontjától. Az önvezető közlekedési eszközök a projekt első fázisában öt kilométeres utat fognak megtenni, ami összesen négy megállót foglal magába.

A kezdeti időkben még utasok nélkül közlekednek majd a járművek, de a számítások szerint később naponta 300 utasnak lesz lehetősége kipróbálni az új technológiát. Az óvatosság érthető, hiszen egyetlenegy baleset is rossz fényt vethetne az egész projektre, de az önvezető járművek viszonylag magas társadalmi elfogadottságát is rontaná.

A kísérletben részt vevő elektromos Citywide buszok éppen ezért a projekt első szakaszában biztosan hús-vér sofőrök felügyeletével fognak közlekedni, akik szükség esetén be tudnak avatkozni egy-egy kritikus közlekedési szituációban. A tesztek során a Scania mérnökei számos fontos információt begyűjtenek, így például rögzítik a járművek átlagos sebességét, az önvezető rendszerek reakcióidejét és a menetidőket is.

A stockholmi projekt nem egyedülálló, jelenleg a Volvo is nyúz saját fejlesztésű autóbuszokat Szingapúrban. Skócia pedig idén tesztel – ugyancsak városi környezetben –  önvezető autóbuszokat.