Zsinórban másodszor szerezte meg a trófeát a Scania egy nívós teherautó összehasonlító teszten. A 1000 Point Teszt Európa legátfogóbb versenyének számít. A megmérettetés idén a közepes méretű kabinokkal szerelt, 450 lóerős modellekre fókuszált.

A tesztjárművek között volt a Scania R450-ös, a Mercedes Actros 1845, valamint a Volvo FH 460 típusú nyerges vontató. A járműveket Délnyugat-Németországban, 180 kilométer hosszú útvonalon tesztelték. A méréseket az ETM Verlag magazin szervezésében, számos európai szakújságíró bevonásával végezték.

A Scania minden kategóriában több pontot tudott gyűjteni vetélytársainál. A svéd gyártó nyerges vontatója üzemanyag-fogyasztásban, költség-hatékonyságban, terhelhetőségben és gyorsaságban bizonyult a legjobbnak. Az R 450-es ugyanis minden területen gyorsabb volt versenytársainál, ideértve az álló helyzetből történő gyorsulást, valamint az emelkedőn történő haladást. Mindenek felett a Scania a maximális 1000 pontból 954,5-öt, a Mercedes 943,2-öt, míg a Volvo 941,9 pontot szerzett meg.

Jobbnak bizonyult versenytársainál a Scania 1

A svéd gyártó elsőségéhez minden bizonnyal hozzájárult a továbbfejlesztett Active Prediction sebességtartó automatika, valamint a Pulse & Glide funkció, mely lehetővé teszi a sofőr számára, hogy alsó sebességhatárt állítson be. Ennek köszönhetően a sofőr meghatározhatja, mennyire engedi lecsökkenni a jármű sebességét. Emellett olyan lejtőn is lehetővé válik az Eco-roll, vagyis az “üresben gurulás”, melyek alapesetben nem elég meredek a sebesség megőrzéséhez.

2016-os bemutatása óta a Scania új generációs teherautói jól szerepelnek a teszteken. A svédek eddig három fontos európai összehasonlító tesztet nyertek meg az új szériával. Emellett számos köridő rekordot állítottak fel 11 országban végzett tesztelés során.