3D-s nyomtatással készítettek el egy buszmegálló utasváró pavilonját. A létesítmény tökéletesen megfelel a funkciójának, megvédi az utasokat az eső elől és még ülni is lehet benne. Esztétikai értéke azonban nem túl magas, maga a koncepció még nagyon gyerekcipőben jár. Ennek ellenére ez tekinthető a világ első, 3D-s nyomtatással elkészített buszmegállójának.

Íme, a világ első 3D-s nyomtatóval elkészült buszmegállója 1

A projekt a kínai WinSun céghez kötődik, mely Dubajban korábban megcsinálta a világ első 3D-s nyomtatással készült irodáját. A buszmegálló utasváró pavilonjának oldalait, alját, illetve tetejét ugyanakkor a Big Delta óriás 3D printerével készítették el, mert használatával akár kisebb épületeket is egyszerűen létre lehet hozni.

Az utasvárót újrahasznosított anyagokból nyomtatták ki Sanghajban, mindössze egy éjszaka alatt. Ezt követően a létesítmény egy kínai nagyváros régi kerületébe, Jinshan-ba került, egy olyan helyre, ahol korábban csak egy buszmegálló tábla állt az utasok rendelkezésére.

Íme, a világ első 3D-s nyomtatóval elkészült buszmegállója 2

A cég a tervek szerint később még egy kis asztalt is betesz az utasváró pavilonba, melyet ugyancsak 3D-s technológiával készítenek el. Így még különlegesebb és egyedibb lesz az amúgy sem szokványos utasváró pavilon.