A Volkswagen már átadta az első járműveket azoknak az üzemeltetőknek, akik egészen 2018 közepéig tesztelhetik az új elektromos Craftert. A dízeles változaton alapuló null e-missziós változatokat német, brit, svéd és holland cégek tesztelhetik mindennapi fuvarjaik során. A tesztprogramban részt vevő üzemeltetők naponta 70-100 kilométert tesznek meg járműveikkel.

Az e-Crafterben 100 kW teljesítményű elektromotor dolgozik, mellyel legfeljebb 90 kilométer/órás sebességre képes. Azért csak ennyire, mert végsebességet gyárilag leszabályozták. A  jármű a 35,8 kWh összteljesítményű lítium-ion akkumulátorcsomaggal, teljes feltöltés esetén 160 kilométert képes megtenni. Az akksicsomagot 40 kW teljesítményű gyorstöltővel 40 perc alatt lehet feltölteni 80 százalékos szintre, míg 7,2 kW teljesítményű otthoni töltővel (AC Wallbox) mindez 5 óra 20 percet vesz igénybe.

Már tesztelik az elektromos Craftert 1

Fotó: www.autogefuehl.de

Az akkumulátorokat sikerült úgy elhelyezni, hogy ne foglaljanak helyet a raktérből, így az e-Crafter az egyik dízeles variánshoz hasonlóan 10,7 köbméternyi áru befogadására képes. A rakodási szélesség (1,380 mm) és magasság ( 1,861 mm) is maradt ugyanannyi. Maximális teherbírása pedig a konfigurációtól függően 1, vagy 1,75 tonna.

A gyártó gazdag alapfelszereltséggel tervezi piacra dobni a Lengyelországban készülő Craftert. Szériában jár hozzá az oldalvédelmi szenzorokkal kiegészített, hátsó kamerával összekapcsolt parkolási asszisztens. Ugyancsak az alapváltozat része lesz az automatikus klímavezérlő rendszer, az ülésfűtés, a navigációs rendszer és a LED-fényszóró. Piaci bevezetésére ugyanakkor várhatóan 2018 szeptemberéig kell várni.

Fotó: www.automotores-rev.com