A Vezess megkérdezte az Ikarus Egyedi Kft.-ben tulajdoni hányaddal rendelkező Evopro-csoportot, hogy napirenden van-e az elektromos buszok fejlesztése a cégcsoportnál. Érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy jövőre egy 9,5 méteres, kompozit vázas autóbusszal terveznek előállni. Az évtized végére pedig elkészülhetnek a 12 méteres szóló, valamint 18 méteres csuklós elektromos buszok prototípusai.

Mint ismeretes, a budapesti székhelyű cég összesen 180 darab új magyar fejlesztésű és gyártmányú buszt szállíthat le két állami közlekedési vállalatnak. Az Euro VI-os motorral szerelt Modulo M168d csuklós busz ősszel mutatkozott be a nagyközönségnek. A BKV 30 darabot, a Volánbusz pedig 150 példányt vásárolt ebből a típusból. Az Ikarus Egyedi Kft. folyamatosan dolgozik a megrendelés teljesítésén, hogy az eredeti határidőhöz képest jelentős késéssel, jövő májusig leszállítsa a teljes mennyiséget.

A tenderből már elkészültek az első példányok, melyeknek jelenleg a hatósági műszaki vizsgáztatása és tesztelése zajlik. A BKV-nak ugyanakkor még egyetlen egyet sem adtak át.

Fotó: Bocskay Zsolt