A Los Angeles-i székhelyű Thor Trucks bejelentette, hogy hamarosan piacra dobja az ET-One elnevezésű nyerges vontatóját, mely a Tesláéhoz hasonlóan teljesen elektromos hajtáslánccal rendelkezik. Ráadásul ugyanabba, a Class 8-as kategóriába szánják, ahová Elon Musk haszonjárművét is.

Ez azt jelenti, hogy az ET-One össztömege a pótkocsival együtt elérheti a 36 tonnát. Ez pedig nem kevés, sőt, akkora súly, amire eddig azt mondták az elektromos hajtás ellenzői, hogy ekkora tömeg vontatására alkalmatlanok a null e-missziós járművek. Az ET-One bevállalja ezt, igaz, némileg korlátolt, 482 kilométeres hatótávval rendelkezik, ami valóban nem számít csúcsnak ebben a kategóriában. A tervek szerint később akár a 800 kilométeres hatótáv is lehetséges lesz.

Máris kihívója akadt a Tesla teherautójának 1

A háromtengelyes nyerges vontató lítium-ion akkumulátorokban tárolja el az elektromotor működtetéséhez szükséges áramot. Ezek gyors feltöltéssel 90 perc alatt teljesen feltölthetőek. A jármű végsebessége 113 kilométer/óra, ami bőven elegendő lehet ebben a szegmensben. A jövendőbeli megrendelők pedig 300-700 lóerő közötti teljesítményszintekkel rendelkező elektromotorok közül választhatnak.

Máris kihívója akadt a Tesla teherautójának 2

A Dakota Semler és Gio Sordoni által alapított start-up ígérete szerint az általuk tervezett elektromos nyerges vontató 60 százalékkal olcsóbban üzemeltethető a belsőégésű motorokkal rendelkező kamionokhoz képest. Egy mérföldre vetítve pedig 70 százalékkal kevesebbet kell költenie az üzemeltetőknek “üzemanyagra” az ET One esetében.

A gyártó szerint konfigurációtól függően 150 ezer és 250 ezer dollár között lehet az ára, vagyis a dízel üzemű csőrösökkel szemben versenyképes termék lesz. Sőt, még a Teslát is megszorongathatja, főleg, hogy a pletykák szerint a cég olyan mérnököket és szakembereket igazolt le, akik korábban a Navistarnál, a BYD-nál, vagy éppen a Faraday Future-nál dolgoztak.