A Kelly Family-re még sokan emlékezhetnek, hiszen 1994-től a kétezres évek elejéig körbe koncertezték Európát (és az egész bolygót), még Magyarországon is jártak. Az azonban kevéssé ismert tény, hogy népes családot és a zenekart meglehetősen hatalmas monstrum, egy Neoplan Jumbocruiser szállította.

A 18 méter hosszú, 4 méter magas és 2,5 méter széles csuklós emeletes busz mai szemmel nézve nem éppen a modernizmus megtestesítője, de saját korában mégiscsak high-tech színvonalat képviselt. A  Jumbocruisert eredetileg 1975-ben mutatta be a Neoplan az IAA nemzetközi szakkiállításon.

Minden bizonnyal ez az emeletes buszok dinoszaurusza 1

Joey Kelly 1996-ban vásárolta meg egy dortmundi üzemeltetőtől az autóbuszt. Összesen 11 darab készült ebből a típusból és a Kelly Family-hoz pontosan a második legyártott darab került. Eredetileg 99 ülőhely volt a fedélzetén, de a turnébusszá történő átalakításkor 28 ágyat építettek ki az emeleten. A lenti részen pedig megőrizték az eredeti üléskiosztást.

A modell lenti, csukló utáni részét háromféle kialakítással lehetett megrendelni: klubszoba-WC-csomagtér, minibár-WC-csomagtér, vagy csak egyszerűen megnövelt csomagtér állhatott ott rendelkezésre. A Kelly Family végül pont a klubszobás kialakításút vette meg, így nem is kellett foglalkozni egy közös helység kialakításával. A jármű hajtásáról V12-es, 500 lóerős turbófeltöltős motor gondoskodott, melyet az első kocsiszekrény végén, a csukló előtt építettek be.

Minden bizonnyal ez az emeletes buszok dinoszaurusza 2

A csomagtérhez azonban kissé hozzá kellett nyúlni Joey Kelly motorkerékpárja miatt. Ezért odde speciális rögzítő pontokat építettek be, hogy szállítás közben ne essen baja a BMW-nek. Plusz szükség volt egy kihajtható rámpára is, amin ki tudták gurítani a motort, ha szükség volt rá.

A Kelly Family közel négy évig használta ezt a járművet turnébuszként. Többek között jártak vele Németországban, Spanyolországban, Svájcban is. Évente 180-200 koncerten vettek részt ezzel a monstrummal, egyszer még egy kompra is felvitték, amikor Írországba hívták meg a csapatot. Joey Kelly szerint a jármű olyan simán ment az utakon, mint egy vonat. És amikor emelkedő jött – más buszoknál már le kellett kapcsolni hármas fokozatba -, addig ennél erre semmi szükség nem volt.

Minden bizonnyal ez az emeletes buszok dinoszaurusza 3

A közel negyven éves jármű Németországban, egy Sinsheim-i múzeumban állt hosszú ideig. Egy idő után azonban elfogyott a hely, ezért Joey Kelly vissza vette magához az autóbuszt. Szó sincs arról, hogy el akarná adni. Az biztos, hogy egyelőre marad családi tulajdonban.