Átlagosan 68 km/órával haladnak és 27 litert fogyasztanak 100 kilométeren a magyar kamionok – derül ki a WebEye telematikai kutatásából. A mintegy 1100 partnerrel végzett kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy havonta huszonegyszer teszik meg a Budapest – Debrecen távolságot oda-vissza.

A véletlenszerű mintavétellel kiválasztott adatokból kiolvasható, hogy a belföldi fuvarozásban egy hónap alatt átlagosan 9.528 kilométert tesz meg egy magyar kamion. Éves szinten ez több mint 114 ezer kilométert jelent egy áruszállítóra vetítve. A vizsgált járművek között a rekorder kamion 250 ezer kilométert futott egy év alatt, így akár hatszor is megkerülhette volna a Földet az egyenlítő mentén.

A magyar jogszabályok értelmében a sofőrök napi vezetési ideje nem lehet több 9 óránál, amit hetente meghosszabbíthatnak 10 órára. Egy héten pedig maximum hat napot vezethetnek. A WebEye-egységgel felszerelt teherautók átlagban napi 6,3 órát közlekedtek a vizsgált időszakban, 2016 júniusa és 2017 júniusa között.

A csúcstartó járműszerelvény 77 órát dolgozott hetente, szemben az átlagos 44 órával. A kutatás rávilágít, hogy ennek ellenére a hazai kamionokon nincs maximálisan kihasználva a vezetési idő.