A Daimler leányvállalata, a Thomas Built Buses ezen a héten mutatta be a dízel iskolabuszok legújabb alternatíváját. Erre a cégre érdemes odafigyelni, hiszen 1916 óta gyárt gyermekszállításra szánt autóbuszokat, nem utolsósorban pedig piacvezetőnek számít az USA-ban.

A Jouley iskolabusz teljesen úgy néz ki, mint dízeles társaik, ám teljesen károsanyag-kibocsátás nélküli üzemet kínál. A jármű hajtásához szükséges elektromosságot egy 160 kWh teljesítményű akkumulátorcsomagban tárolja. Egy feltöltéssel 100 mérföld, vagyis hozzávetőlegesen 160 kilométer megtételére képes. Ez bőven elegendő lehet a napi fuvarok ellátásához, de szükség esetén tovább növelhető a hatótáv.

A 81 gyermek szállítására alkalmas busz gyártása 2019-től indulhat el. Ez még távolinak tűnhet, azonban az amerikai haszonjárműgyártók többsége rámozdult az elektromos hajtású buszok és teherautók gyártására. Éppen ezért könnyen lehet, hogy az évtized végére erős versenyben találja magát a jelenleg közel 38 százalékos piaci részesedéssel rendelkező Thomas Built Buses.