Maringá városa São Paulo városától nyugatra egyórányi repülőútra található. Egy itteni vállalkozás  cukrot és etanolt készít a saját termesztésű cukornádból. Az elmúlt évben felnövő növények és a vállalat hatalmas ültetvényei tesztterületként szolgáltak egy önvezető Volvo teherautó számára. A svéd cégcsoport azt várja tőle, hogy jelentősen növelje a cukornádtermesztők tevékenységét.

Éppen ezért a frissen learatott cukornádat szállító teherautó útvonalát olyan pontossággal tervezik meg, hogy az nem károsítja a következő évben termést alkotó fiatal növényeket. Jelenleg ugyanis a termés legalább négy százaléka vész kárba, mert a fiatal növényeket letapossák az itt közlekedő teherautók. Ez szezononként több tízezer amerikai dollárnak megfelelő bevételkiesést jelent. A termés növelésének potenciálja igen jelentős – akár évente tíz tonnával nagyobb hozam érhető el hektáronként.

Önvezető teherautóval gyűjtik a cukornádat Brazíliában 1

Jelenleg a cukornád betakarítása aratógépekkel és manuálisan irányított teherautókkal történik, amelyek egymás mellett haladnak kis sebességgel. Amikor a teherautó rakfelülete teljesen megtelik, akkor elhajt kiüríteni azt, ez idő alatt a következő teherautó áll az aratógép mellé majd, ha az is megtelik, másik lép a helyébe. A sofőröknek ez nagy kihívás, hiszen a járművek sebességét az aratógéphez kell igazítani és teljes mértékben arra kell összpontosítani, hogy vele megegyező nyomvonalon haladjanak. Csak így kerülhetik el, hogy összetapossák a jövő évi termést alkotó környező növényeket.

A Volvo Trucks ezt a problémát olyan vezetői segédrendszerrel oldotta meg, amely automatizálja a kormányzást. Ez biztosítja, hogy a teherautó mindig pontosan a megfelelő nyomvonalat kövesse. Ebben egy GPS vevő is segíti, mely követi az eredetileg kijelölt utat. A rakodás során a sofőr a jármű sebességét tempomattal szabályozhatja, de akár manuálisan lassíthat vagy gyorsíthat.

Önvezető teherautóval gyűjtik a cukornádat Brazíliában 2

Idén nyáron még több tesztjármű kerülhet Brazíliába. Ezt követően tökéletesítik a fejlesztést, majd megkezdődhet annak kereskedelmi forgalmazása is. A Volvo Trucks ugyanakkor már idén elérhetővé teszi a GPS-alapú térképolvasó rendszerét, mely a sofőröknek könnyebbé teszi az előre meghatározott útvonalak követését.

A cukornádszállításban használt automatikus kormányzással működő teherautó csak az egyike a Volvo automatizált módon működő fejlesztéseinek. A cégcsoport bányadömpereket, valamint egy hulladékszállítót is tesztel már ezzel a fejlesztéssel. A Volvo Trucks célja kipróbálni, mely területeken vethető be elsőként az automatizált vezetés.