Az előző hónapban a Közúti Közlekedési Ellenőrzési Főosztály (KKEF) ellenőrei már az ország egész területén végeztek ellenőrzéseket. A szakemberek a fuvarozási tevékenységgel kapcsolatos visszaéléseket, hiányosságokat igyekeztek kiszűrni.  Az intézkedések során 135 esetben találtak szabálytalanságot, valamennyit külföldi társaságnál.

Az elkövetők kizárólag külföldiek voltak, a honosságuk szerint jellemzően ukrán, fehérorosz, török, szlovák és orosz kamionokkal. A leggyakrabban feltárt szabálysértések között előfordult az engedély nem megfelelő kitöltése, a CEMT engedély nem megfelelő kiterjesztése, a közösségi engedély hiánya, hiányos CMR kitöltés, számla hiánya valamint a forgalmi engedély hiánya.

Az KKEF ellenőrzői csoportok felállítását a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) javasolta. Az érdekvédelmi szervezet továbbra is együttműködik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, hogy a 100-30 fős csoportok a piacvédelem szempontjából a leghatékonyabban végezhessék a munkájukat.

Az MKFE kezdeményezni fogja a minisztériumnál, hogy a következő hetekben a külföldi személyszállító vállalkozások engedélyeinek ellenőrzésére is indítsanak célzott akciókat, elsősorban a központi régió azon frekventált helyein, ahol a legjellemzőbb a tevékenységük.