Szeretem, ahogy a csehek értelmezik a világot: a söröket jó erősre főzik, a gulyást egyszerű szaftos pörköltként árulják knédlivel, a lángost pedig ezerféle ízesítéssel fogyasztják. És akkor még a prágai adótornyon felfelé mászó csecsemőkről, illetve dombokon le föl-futó hosszú villamosokról még nem is beszéltünk. A csehek már megint feltaláltak valamit, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

Kitalálták, hogy lehetne akár vaksötétben is kávézni. De tényleg, miért ne? Ha valaki igazán hardcore vakrandit akar, akkor besétál a Kavárna Potmě-be, mely lényegében egy csuklós buszból kialakított kávézó. A SOR NB 18-asból épített vendéglátó helyiségben mindkét oldalt lekerekített boxokat alakítottak ki, asztalokkal és ülőalkalmatosságokkal.

Így élvezik a csehek a vaksötétet egy csuklós buszon 1

Az egyszerű beltér pusztán a praktikusság jegyében lett megálmodva, így ugyanis el tudják kerülni a vendégek, hogy éles tárgyakba verjék be a fejüket, vagy más egyéb testrészüket. A térkitöltő elemek emellett meggátolják, hogy valaki eltévedjen a busz utasterében. A különleges kávézóban csak hanggal és tapintással lehet tájékozódni.

A sötétség a végletekig fokozható: időnként egy kordonnal kerítik el a 18 méteres buszt. Ilyenkor aztán tényleg az orráig sem lát el a vendég. Persze nem muszáj teljes sötétségben üldögélni, minden box felett van lámpa, emellett kis teamécsesek is vannak az asztalokon, így ha a vendégek mégis szeretnék látni egymást, annak semmi akadálya. Csak fel kell kapcsolni a villanyt, vagy meg kell gyújtani néhány mécsest.

A jelek szerint ez az autóbusz nagy népszerűségnek örvend Csehországban, hiszen a jármű évről évre rendszeresen felbukkan a cseh nagyvárosokban, legutóbb éppen Prágában volt látható.