Scania 2020-ra világszerte fosszilis energiahordozóktól mentesen előállított elektromos áram használatára tér át. A svéd gyártó ezt az ígéretet a Föld órája akció keretében tette. A cégcsoport dániai, franciaországi, norvégiai, lengyelországi és svédországi tevékenységeihez felhasznált összes elektromos áramot már jelenleg is megújuló energiaforrásokból állítják elő.

A Scaniának a fenntartható szállítási rendszerekre való átállása nem csak az intelligens és energiahatékony szállítási megoldások alkalmazására terjed ki, hanem a cégcsoport saját energiafelhasználásának optimalizálására is. Az átállás a fosszilis energiahordozóktól mentes áram használatára jelentősen csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást egy olyan méretű vállalat esetében, mint a Scania.

Azonban a cég elkötelezettsége nem korlátozódik csupán a gyártóüzemekre, hanem minden tevékenységére kiterjed, így több száz Scania márkaszervizre is. Skandináviában a Scania által felhasznált energia elsősorban vízerőművekből származik. Franciaországban és Lengyelországban a szél- és a napenergia a legelterjedtebb. Azokban az országokban, ahol nem szabályozzák az energiapiacot, a Scania nem tud fosszilis energiahordozóktól mentes forrásból elektromos áramot beszerezni.

A Scania célja 2020-ig végrehajtani az átállást a fosszilis energiahordozóktól mentes elektromos áram használatára az összes olyan országban, ahol ezek az alternatívák rendelkezésre állnak. Jelenleg a Scania által beszerzett vagy házon belül előállított elektromos áram 79 százaléka fosszilis energiahordozóktól mentes forrásokból származik.

Többek között Olaszország, Hollandia és az Egyesült Királyság is azon országok közé tartozik, amelyekben megvalósulhat a megújuló erőforrásokra való átállás a Scania esetében az elektromos áram használatával kapcsolatban.

Kapcsolódó címkék: King of the Road környezetbarát svéd zöld