Hamarosan megkezdődhet a Scania teljesen elektromos buszainak tesztelése. A svéd cég a sikeres Citywide alacsony belépésű (LF) változatát választotta nullemissziós hajtásláncának kipróbálására. Ez önmagában merész húzás, hiszen eddig a gyártók többsége teljesen alacsonypadlós, városi kialakítású változatokból készített villanybuszt.

Első körben három elektromos busz tesztje kezdődhet meg 2017 végén a svédországi Östersundban. Azért itt, mert ez a község Svédország északabbra eső részén található, ebből kifolyólag az éves minimális átlaghőmérséklet még az egy fokot sem éri el. A napsütéses órák száma a télen a 40 alatt van. Minden tökéletes tehát ahhoz, hogy zord körülmények között is próbára lehessen tenni a környezetbarát járműveket.

Az elektromos buszokat kritizálók árgus szemekkel követhetik végig a következő években tesztüzemet, hiszen a Scania egészen 2019-ig fogja ilyen körülmények között közlekedtetni autóbuszait. Az első három példány forgalomba állítását követően még legalább 3 érkezhet Östersundba.

Az autóbuszokat két új elektromos töltőállomással fogják kiszolgálni. A tesztjárművek egy 12 kilométer hosszú viszonylaton fognak közlekedni nap mint nap. Az autóbuszok 15 percenként járnak majd és töltésük mindössze 10 percet vehet igénybe.