A Volán Buszpark Kft., a regionális közlekedési központok flottakezelője tavaly közbeszerzési eljárást hirdetett 100 helyközi autóbusz beszerzésére. A tendert a Kravtex  és a Budapest Lízing Zrt. nyerte, a szerződést decemberben írták alá.

A győri székhelyű buszgyártó a szállítást tavaly év végén kezdte, február 24-én pedig átadta a 100. járművet. A 60 regionális alkalmazású Credo Inovell és 40 elővárosi Credo Econell egyaránt Euro 6 emissziós besorolású dízelmotorral, robotizált sebességváltóval készült. Az utasok kényelme érdekében pedig korszerű utasinformációs rendszer és kettős funkciójú, hűtő-fűtő légkondicionáló berendezés is a felszereltség részét képezi. Az Inovellek sokoldalúan alkalmazhatók a padló alatt kialakított csomagtérnek köszönhetően. Az Econellek utastere alacsony belépésű, ami akadálymentes közlekedést tesz lehetővé a mozgássérültek és a babakocsival közlekedők számára.

Az autóbuszok négy régióban – a miskolci Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nél (ÉMKK), a szombathelyi Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nél (ÉNYKK), a szolnoki -Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nél (KMKK), valamint a tatabányai – Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nél (KNYKK) állnak forgalomba, így szinte az ország egész területén találkozhatnak velük az utasok. A 100 új autóbusszal a hazai közforgalmú közlekedési társaságoknál üzemelő Credók száma meghaladja immáron az 1 300-at.

2017-02-24 Credo autóbuszok átadása - Győr - 2

A buszok 75 – 80 százalékos vételár arányos magyar értékhányada a legmagasabb a hazai gyártmányok között. Magyar terméknek számít a komplett vázszerkezet, valamint szinte minden beépülő fém alkatrész, amelyeket a Kühne állít elő. A mezőgazdasági gépgyár mellett összesen mintegy 70 magyar gyártó és beszállító vesz részt a Credo buszok gyártásában. A legnagyobb beszállítók – mint például a Rába és a Graboplast – mellett hazai kis- és közepes vállalkozásoknak is munkát ad az autóbuszgyártás.

Ezek között megtalálhatók olyan cégek is, mint a győri Esély Közhasznú Nonprofit Kft., amely csökkent munkaképességű embereket alkalmaz a függönyök szabására, varrására. Minden egyes Credo busz legyártása évente négy embermunkahelyét biztosítja Magyarországon, amelyből kettő közvetlenül a gyártásban, kettő pedig a beszállítóknál jelentkezik.

Credo autóbuszgyár - Mosonmagyaróvár (szerző Zátonyi Gergely)

A Nemzeti Autóbuszgyártási Programmal összhangban a Kravtex-Kühne Csoport 2017-ben várhatóan jelentősen növeli járműgyártását. A piaci bővülés kapcsán a gyártó folytatja tavaly megkezdett beruházásprogramját. Mosonmagyaróváron bővül a vázfestő kapacitás, és új szerszámgépeket telepítenek a fémmegmunkáló üzemekbe. Ezzel párhuzamosan Győrben korszerűsítik és mintegy 800 négyzetméterrel bővítik az autóbusz-összeszerelő csarnokot.