Tavaly nyáron akkora hír volt a Mercedes-Benz 25 tonnás elektromos teherautó bemutatása, hogy még az MTI is beszámolt róla. Persze, nem véletlenül veri ki ez a dolog a szenzáció faktort. A német konszern nem kevesebbet ígér, mint azt, hogy az Urban eTruck akár 200 kilométeres hatótávra is képes lehet. Ez az össztömeget tekintve ambiciózusan hangzik, ugyanakkor egyáltalán nem lehetetlen.

A tavalyi világpremiert követően hatalmas érdeklődés mutatkozott a járműre. Jelenleg 20 potenciális vevővel tárgyalunk a szállítmányozási, logisztikai és élelmiszer-ipari szektorból a teherautó teszteléséről” – jegyezte meg Stefan Buchner, a Mercedes-Benz Trucks vezetője. Hozzátette: a vállalat jelenlegi célja, hogy 2020-ra sorozatgyártásra alkalmas legyen a 12,8 tonnás hasznos teherbírással rendelkező eTruck.

A jármű tökéletesítése érdekében hamarosan vállalati ügyfeleknél állhatnak forgalomba az első 18, valamint 25 tonnás össztömeggel rendelkező tesztpéldányok. A teherautók között lesznek hűtőfelépítménnyel, zárt áruszállítós felépítménnyel, valamint platóval szerelt változatok.

Hasonló módon kísérletezik a Daimler-csoport a Fuso eCanterrel is, melyből 150 darabos kis szériát szórnak szét világszerte. A tesztjárművek előre kiválasztott üzemeltetőkhöz kerülnek Japánban, Európában és az Egyesült Államokban.