Újabb uniós tagállam sújthatja adminisztrációs terhekkel a kelet-közép-európai országok fuvarozóit. A német, francia, olasz és osztrák szabályozás mintájára ezúttal Belgium vezetne be piacvédő intézkedéseket – tudtuk meg a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületétől (MKFE).

Egyes EU-tagállamok a kiküldetési irányelv nemzetállami jogkörbe való átültetése során léptetnek érvénybe bizonyos piacvédő intézkedéseket. Csak hogy értsük: az úgynevezett „kiküldött” munkavállaló olyan foglalkoztatott, akit a munkaadó cég ideiglenesen másik tagállamba küld egy bizonyos szolgáltatás elvégzésére. Ennek köszönhetően egy vállalkozásnak nem kell székhelyet létesítenie egy másik tagállamban, ha anyaországán kívül máshol is jelen kíván lenni szolgáltatásaival.

A tervezett belga szabályozás várhatóan nem érintené a nemzetközi fuvarozást, ugyanakkor szigorítaná a belgiumi belföldi áruszállításra vonatkozó feltételeket, ami lényegében egyenértékű az adminisztrációs terhek növekedésével. Ez és az egyes szabályok szigorítása versenyhátrányt okozhat az adott tagállamokban tevékenykedő kelet-európai fuvarozókkal szemben.

Egy magyar kamionsofőr, ha annyit dolgozik, hogy a családját sem látja, akkor legalább 500 ezer forintot keres. Egyes nyugat-európai országok ugyanakkor a saját minimálbérüket fizettetik meg a kelet-európai vállalkozásokkal. Így például azoknak a cégeknek, amelyek Németországban, vagy Franciaországban akarnak feladatokat teljesíteni német, francia minimálbért kell a sofőrök számára adni. A két országgal szemben ugyanakkor emiatt kötelezettségszegési eljárás indult.

Az MFKE főtitkára, Becsey Zsolt január közepén arra kérte Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkárt, valamint Altusz Kristóf európai kapcsolatokért felelős államtitkár-helyettest, hogy szorgalmazzák az osztrák és olasz félnél a moratórium bevezetését a közúti fuvarozókra vonatkozó pótlólagos kötelezettségekre addig, ameddig nem tudják a kérdést kétoldalú szinten tisztázni.

Becsey Zsolt korábban közvetlenül is megkereste az EU Bizottság közlekedésért felelős biztosát, Violeta Bulc asszonyt.  A főtitkár jelezte tiltakozását az osztrák eljárás miatt és kérte a moratórium brüsszeli elrendelését és tárgyalásokat javasolt. Ez ügyben állítólag már Lengyelország is tiltakozott.