2016-ban a Tatra 1326 darab teherautót értékesített, ennek köszönhetően a tavalyi év sikeres esztendőként vonul be a cseh gyártó történelemkönyvébe. 2008 óta ugyanis először fordulhatott elő, hogy a magánkézben lévő vállalat a bűvösnek tekintett évi ezer darabos eladás felett tudott végezni. A megrendelések olyannyira leterhelték a céget, hogy még a két ünnep között, illetve a tavalyi év utolsó napján is folyt a teherautók összeszerelése.

A növekedés ugyanakkor folyamatosnak mondható: 2013-ban 722, egy évvel később már 850, 2015-ben pedig körülbelül 900 darab teherautót adtak el világszerte. A Kopřivnice-i gyártó erre az évre 1700 darabos teherautó gyártásával számol, ami ambiciózusnak tűnik első látásra.

A Tatra vezetése ugyanakkor az erősödő európai gazdaság teljesítménye miatt ennyire optimista. Hosszútávon pedig akár az évi kétezer darab is reális lehet a cseh teherautók számára. A sikeres év természetesen már a vállalat  – az adók levonása nélkül feltüntetett, úgynevezett – EBITDA eredményén is meglátszik, mely több mint fél milliárd cseh koronát tett ki az elmúlt esztendőben.

A Tatra jelenleg elsősorban az építőipari cégek, a katonai és rendvédelmi szervek, mezőgazdasági vállalkozások, illetve a faiparban tevékenykedő cégek számára kínál nagy teherbírású teherautókat. Az egyik legsikeresebb modellnek a DAF XF főegységeinek felhasználásával épülő Tatra Phoenix számít.