Eddig kétszer voltam Helsinkiben, valamennyi alkalommal a viszonylag melegnek tekinthető augusztusi időszakban. Egyetlen egyszer sem tűnt úgy, hogy nagy forgalom lenne, persze ez a nyári időszak miatt érthető lehet. A finn fővárosban ennek ellenére most olyan okostelefonos alkalmazás fejlesztésén dolgoznak, mellyel átcsábítanák az autósokat a tömegközlekedésre.

Az alkalmazás sikerének titka abban rejlik, hogy összefogná helyi közösségi közlekedési vállalat, az autókölcsönzők, a biciklikölcsönzők, valamint a taxitársaságok naprakész adatait. Az applikációt Whim névre keresztelték, kezelése tulajdonképpen megegyezik az útvonaltervező alkalmazásokéval, ugyanis be kell írni a tervezett úticélt és a fejlesztés máris megmutatja, hogy mely közösségi közlekedési eszközökkel lehet eljutni a leggyorsabban a kívánt helyre.

A tervek szerint ugyanakkor az applikáció fizetős funkcióval is kiegészülne, így gyakorlatilag az útvonal megtervezésével egy időben el lehet intézni az utazáshoz szükséges procedúrát, így például a jegyvásárlást, vagy a bérlést. A Whim próbaüzeme októberben kezdődött és hamarosan az USÁ-ban is elérhető lesz. A fejlesztők szerint az alkalmazás később az autómegosztásra is tökéletes platformot biztosíthat.

Helsinki kiváló helyszín az alkalmazás tesztelésére ugyanis a főváros, valamint a vonzáskörzetében élő  több mint 1,2 millió ember közül legalább 900 ezren használták legalább egyszer a közösségi közlekedést Helsinkiben, az elmúlt hat hónapban.