A külföldi buszos utazásokra általában horrorként tekintünk, hiszen a legtöbbször minimum 6-8 órányi egyhelyben üléssel kell számolni. Egészen más dimenziót képvisel ez a VDL Futura FDD2-es emeletes busz, melyet mint kötelező minimumot akár be is lehetne vezetni a nemzetközi viszonylatoknál.

A VDL Futura FDD2-es 2015-ben debütált a nagyközönség előtt, Csehországban egy magas felszereltségű változatot állítottak ki, amit jól érzékeltet az a tény is, hogy a fontosabb extrák alig fértek el egy A4-es oldalon. Az FDD2-141/510-es modell 14,14 méter hosszú, 4 méter magas és 2,55 méter széles. A modell a rövid elülső (2,28 m), valamint a hátsó (3,1 m) túlnyúlásnak köszönhetően optimális, 24,3 méteres fordulási sugárral rendelkezik.

vezess_01

Az autóbuszban összesen 83 ülőhely áll rendelkezésre, de a hátsó ajtónál található peronon egy kerekes székkel közlekedő személy utazására is lehetőség van. Belső terét oly módon alakították ki, hogy mind az alsó, mind pedig a felső szinten kényelmesen el lehet férni a dupla üléssorok között. A felső szintre nemcsak az első, hanem a második ajtónál is jól megtervezett, széles lépcsőfokokkal rendelkező lépcsők vezetnek. Az alsó szinten kisebb konyha, valamint WC is helyet kapott, emellett mindkét oldalt egy-egy, a menetiránnyal szembefordított üléspárt helyeztek el, így kialakítva egy „lounge” részt, kis asztallal a közepén.

vezess_04

Nem túlzás azt állítani, hogy a VDL Futura FDD2 egy luxuslimuzin kényelmét és biztonságát szolgálja. Az egymástól kellő távolságba beszerelt üléspárok között USB-kimenetek, valamint 230-as csatlakozók biztosítják az utasok számára az elektronikai kütyük töltését, illetve az ülések hátulján lehajtható tálcák állnak rendelkezésre a menet közben elfogyasztandó frissítőkhöz. A szemnek kellemes, vaníliaárnyalatú kárpitok jól kiegészítik egymást a kék színű belső, LED-világítással.

vezess_03

Az emeletes Futurában nagy, 19”-os monitorok teszik lehetővé az utasok számára, hogy az utasok filmeket nézzenek, vagy a navigációs rendszeren keresztül kövessék az útvonalat. Opcióként panorámakamera is rendelkezésre áll, ami mindenki számára lehetővé teszi az útirányba eső látvány élvezetét.

A Futura FDD2-es tehát impozáns utastérrel rendelkezik, emellett gépészetileg is rendben van, hiszen a hollandoknak nem kellett a szomszédba menniük egy jó motorért. Az autóbuszt 12,9 literes, 510 lóerős (375 kW) DAF MX-13-as erőforrással szerelték, melyhez egy 12 sebességes ZF AS Tronic automata váltó csatlakozik.

Bár a járművet elsősorban a nyugat-európai piacra szánták, nincs kizárva, hogy néhány idehaza is gazdára talál belőle. Emellett Nagy-Britanniában is népszerű lehet a modell, ugyanis nemrég elkészült a jobbkormányos változat is.

Bestcars