Úgy tűnik jót tett az elektromos Urbinónak, hogy nemrég az év buszává (Bus of the Year) választottak. A null-emissziós hajtással szerelt modellre több mint 40 darabos megrendelést kapott a lengyel Solaris. Ez a mennyiség két szerződésből jön össze, ugyanis a sziléziai Jaworzno városa, valamint Krakkó döntött az Urbinók megvásárlása mellett.

Jaworzno még szeptemberben határozott arról, hogy hamarosan kilenc darab 18 méteres, három darab 12 méteres, valamint négy darab 8,9 méteres elektromos Urbinót helyez forgalomba.  A város nemrég ugyanakkor megnövelte a megrendelt buszok mennyiségét, ennek köszönhetően további nyolc elektromos Solarist vásárolnak.  Jaworznoban ennek köszönhetően 2017 második felére a városi flotta harmada, vagyis 23 autóbusz tisztán elektromos hajtású lesz.

A közel 100 ezer fős lakossággal rendelkező városban 2015-ben állt forgalomba az első elektromos Solaris Urbino. A jármű azóta 120 ezer kilométert tett meg és a helyi tömegközlekedési vállalatnál meg vannak elégedve a típussal. Ugyancsak a kedvező tapasztalatok miatt döntött Krakkó is az újabb elektromos buszok beszerzéséről. Az egykori lengyel főváros 20 darab új elektromos Solaris Urbinót fog a jövőben üzembe helyezni a jelenleg meglévő 5 null-emissziós Urbino mellé.

A most megrendelt mennyiségből 17 darab szóló, három pedig csuklós kivitelű autóbusz lesz. A mindkét városban forgalomba álló valamennyi jármű pantográfos áramszedővel is fel lesz szerelve, így akkumulátoraik akár rendkívül gyorsan feltölthetőek lesznek. Emellett utasterük és a vezetőfülkéjük külön-külön klimatizált lesz.

Fotó: Aranyi Péter