Ha meglátok egy lakókocsit az úton, mindig arra gondolok, hogy milyen jó lehet azoknak akik éppen kikapcsolódni indulnak valamerre. Ki ne akarna egyszer kereket tenni a kedvenc  nappalijára és bejárni egész Európát, nem törődve pénzzel és idővel? És tegyük hozzá őszintén: ránk férne, hiszen mi magyarok egyfolytában gürcölünk és a 8-10-12 órás meló mellett és a munkaidő letelte után sem mondunk nemet arra, hogy egy kis pénzt keressünk a családnak. Talán túlzás, talán nem, de az ország minden állampolgára megérdemelné a most következő luxus lakóbuszt, mellyel fel lehetne fedezni egész Európát, vagy akár a fél világot.

A King Aire legújabb, immáron 2017-es kiadását nemrég mutatta be a lakóbuszok építésére szakosodott amerikai Newmar. A háromtengelyes lakóbusz hatalmas élettereket kínál két személy számára és számtalan komfortnövelő megoldás fedezhető fel fedélzetén. Már a felszállás sem mindennapi módon történik: a kifelé nyíló ajtó nyitásával egy kisebb lépcső bújik elő, melyen kényelmesen fellépegethet a megfáradt lábú tulaj.

2017-king-aire-bedroom-3-1

Az autóbuszba lépve egy amerikai konyhával egybekötött nappali fogadja az emberfiát, majd hálószoba, illetve egy fürdőszoba következik. A jármű felszereltsége elképesztően pazar, a belső térben viszont nincsenek belógó konzolok, vagy bumszli szekrények. Utastere olyan, mintha csak egy milliárdos villájában lennénk. Ez benne a gyönyörű és ettől olyan vonzó is.

2017-king-aire-living-area

Klasszikusan modern

A vezetőtér kialakításánál törekedtek a lehető legnagyobb luxus és kényelem elérésére. Ennek köszönhető, hogy a bőrülés széles kartámaszokat kapott, a kormánytól balra pedig pohártartókat helyeztek el. A műszerfal lelke a 12.1 colos képernyővel rendelkező fedélzeti számítógép, mely minden fontos információt megjelenít a sofőr számára.

Érdekessége, hogy a digitális jelleg ellenére klasszikus, a mechanikus mérőműszerek stílusát használva jelzi ki többek között az aktuális sebességet, a motor fordulatszámát, illetve az üzemanyagtartály szintjét is. A műszerfal jobb oldalán pedig a navigációs rendszer és a multifunkcionális szórakoztató rendszer, valamint a külső kamerák képeit mutató kijelző található.

2017-king-aire-dash

Praktikus luxus

Ha a tulajdonosnak éjszakai nasihoz támad kedve, akkor sem kell a vaksötétben botorkálnia, mivel az utastérbe épített mozgásérzékelő rendszernek köszönhetően a belső világítás automatikusan felkapcsolódik. Ilyen és ehhez hasonló megoldások lépten-nyomon tetten érhetők a fedélzeten. A konyhapultban például fedlapokkal rejtették el az indukciós főzőlapot, melyet szükség esetén akár ki is lehet venni és áramforrásra csatlakoztatva akár a busz környezetében is lehet használni.

2017-King-Aire-Interior-Main-2

Masszázszuhany és látványkandalló 

A hatalmas konyhában side by side hűtő, valamint egy szekrénybe rejtett mosógép és szárítógép is megtalálható.  A hálószobában lévő ágyon pedig Ralph Lauren textíliák fogadják a pihenni vágyókat. A fürdőszobában viszont masszázsfunkcióval ellátott zuhany segíti a kikapcsolódást. Ugyancsak a luxust hivatott növelni a műszerfal bal oldalán található vezeték nélküli telefontöltő, melynek használata pofonegyszerű: a telefon tulajdonosa ráhelyezi a készüléket a csúszásgátló anyaggal ellátott töltőre és az automatikus elkezdi tölteni a készülék akkumulátorát.

2017-king-aire-rear

A King Aire felszereltségének csak a fantázia szabhat határt, a gyártó viszont opcionálisan látványkandallót, síkképcsöves televíziókat, valamint kiegészítő márványasztalokat is ajánl a cseppet sem szerény lakóbuszhoz. Nem csak a padló felett, hanem az alatt is akad említésre méltó tartalom, hiszen a járművet 600 lóerős Cummins ISX dízelmotor hajtja.

2017-king-aire-shower-1

A King Aire emellett elektronikus menetstabilizálóval (ESC),  gumiabroncs-nyomás figyelő rendszerrel (TPMS) is rendelkezik. A távolságfigyelő rendszer pedig automatikusan aktiválja a fékeket, ha a busz előtt haladó jármű hirtelen fékez, vagy lelassít. A színes tolatókamera pedig 360 fokos látószöget biztosít így megkönnyítve a tolatási, illetve parkolási műveleteket.

Nem kérdés kik fogják vásárolni az amerikai luxus lakóbuszt. Az ügyfelek között minden bizonnyal szép számmal találunk majd milliárdosokat és világhírű sztárokat is. Most már csak az a kérdés, hogy lehet-e még ezt a luxust tovább fokozni?